IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Архитекти искат ясни устройствени норми за планинските и крайречните територии

Най-добре е новите правила да се фиксират в Закона за устройство на териториите, като в него се влее и законът за Черноморското крайбрежие, предлагат от Камарата на архитектите в България

15:13 | 29.04.11 г.
Архитекти искат ясни устройствени норми за планинските и крайречните територии

Необходимо е държавата да изработи и приеме ясни устройствени правила и норми за планинските и крайречните територии, както и за зоните около вътрешните водоеми, каза днес във Варна председателят на Камарата на архитектите в България арх. Петко Йовчев. Той участва в Деветото общо събрание на организацията, което се състоя в Златни пясъци.

Най-добре е новите правила да бъдат фиксирани в Закона за устройство на териториите (ЗУТ), като в него се влее и законът за Черноморското крайбрежие, посочи Йовчев. По думите му е излишно да се приемат отделни закони за всички зони.

Според членовете на камарата ЗУТ трябва да бъде преработен изцяло.

Йовчев посочи, че е необходимо да се структурират ясно устройствените правила, с които работят архитектите, мястото на проектанта в целия процес, както и да се вземат мерки за намаляване на бюрократичния натиск върху тези специалисти.

Камарата ще работи активно и за промени в закона за обществените поръчки, допълни председателят й. Според него е наложително, преди да избират строител, общините да обявяват конкурс за архитектурен проект.

Практиката поръчките да печелят задължително офертите с най-ниски цени и кратки срокове за строителство е лоша, защото понякога те са абсолютно нереалистични и често водят до некачествено изпълнение, посочи Йовчев. По думите му в това отношение камарата може да помага на възложителите, като им разяснява предварително каква е реалната цена на обекта, който поръчват.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още