IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продава се родната къща на Елиас Канети

Засега оферти за купуване на сградата в Русе, която е паметник на културата, няма

09:47 | 03.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Продава се родната къща на Елиас Канети

Родният дом на нобеловия лауреат Елиас Канети в Русе е обявен за продан. Къщата, която е паметник на културата, се намира в централната градска част.

Според изследователи, дядото на писателя е строил сградата в началото на миналия век.

Последният й собственик, русенецът Любомир Филипов, разказва, че семейството му притежава къщата повече от 50 години. Тогава дядо му купил от държавата част от имота, съобщи БНТ.

Другата половина от къщата се стопанисва от областната управа. Сградата има нужда от ремонт, но собственикът й обаче вече не смята да влага пари, защото се кани да емигрира.

Независимо от интереса на австрийски дипломати, оферти за купуване на сградата няма. В миналото в къщата са били организирани посещения на чуждестранни туристи. Сега и този интерес е секнал.

В двора на този адрес има още една по-малка къща. Именно в нея е било настанено семейството на малкия Елиас.

Той е първи син на търговеца Жак Канети и неговата съпруга Матилде. През 1911 година Елиас Канети, заедно с родителите си и двамата си братя, се преселва в Манчестър. По-късно той се установява във Виена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още