IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще продължи с мерките за затягане на имотния пазар

Според официалния вестник на централната банка не може да се очаква, че административните мерки за охлаждане на пазара ще бъдат премахнати

14:08 | 20.06.11 г.
Китай ще продължи с мерките за затягане на имотния пазар

Китай нито ще засилва, нито ще облекчава наложените неотдавна мерки за охлаждане на пазара на имоти, освен ако цените не скочат внезапно, съобщи в коментар днес официалното издание Financial News, цитирано от Reuters.

Някои местни строителни предприемачи забавят стартирането на проекти и свалянето на цените в надежда скоро Пекин да отхлаби политиката си с цел насърчаване на икономическия растеж, но вестникът попарва тези очаквания.

"Не чакайте Китай да премахне административните ограничения върху покупките на жилища или пък да облекчи мерките за затягане в името на икономически растеж," пише вестникът, който се управлява от Китайската централна банка, но не винаги представлява нейните възгледи.

Според него Пекин иска именно умерени движения на цените на жилищата. "Това означава, че цените на имотите принципно са стабилни и имат минимално въздействие върху икономиката", се посочва в статията. "Означава също, че балонът на имотния пазар постепенно спада".

Според изданието "освен ако балансът между предлагането и търсенето не се наруши и цените на жилищата не се наклонят в една от двете крайни посоки, данните за май ще убедят властите да задържат сегашните си мерки без промяна".

В събота Китай публикува данни за инфлацията при цените на жилищата, които показаха, че тя се е забавила до 4,2% през май на годишна база спрямо 4,3% през април.

През последния месец цените на жилищата в повечето големи градове са продължили да нарастват, става ясно от статистиката. Задържането на високите цени накара някои инвеститори да предположат, че на имотния пазар на втората по големина икономика в света набъбва балон.

В сряда рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи перспективата за този пазар от стабилна на негативна и прогнозира, че цените ще паднат с 10% през следващите 12 месеца. Moody's също понижи перспективата пред сектора в средата на април.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още