IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните наеми в Гърция паднали с до 30% от върха

Търсене има единствено за по-малки жилища с площ под 100 кв. м

14:35 | 12.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жилищна сграда в Гърция. Снимка: Investor.bg</p>

Жилищна сграда в Гърция. Снимка: Investor.bg

Индексът на потребителските цени в Гърция за юли може да показа някои положителни тенденции, но този за наемите в Атина не само не се повиши, но в много региони продължава да отчита значителни спадове, пише гръцкото издание Imerisia.

Хиляди жилища в гръцката столица, както и на други места в страната, старо и ново строителство, бяха предложени на наемния пазар, в резултат на което наемните нива през последните години се понижиха значително.

По данни на различни брокери спадът в сравнение с годините преди кризата между 2006 и 2008 г. досега е между 20 и 30%. Има незначителни изключения при някои по-малки жилища, за които все още има търсене.

По-големите жилища с площ от над 150 кв. м застояват на пазара, като интерес няма нито към покупка, нито към наемане. В тези случаи може да се постигнат големи отстъпки, тъй като всички наематели се страхуват от потенциалните големи сметки за поддръжка, режийни и т. н.

По-голямо търсене има за жилища с площ между 25 и 100 кв. м.

Прави впечатление, че агенциите за имоти са гъвкави в преговорите за наем. В този смисъл те са склонни да предлагат по-добри условия, само и само да отдадат имота.

Някои собственици дори отдават имота си за по-кратки периоди, дори само за един ден. Пример се дава с луксозна еднофамилна къща в престижния квартал Алимос в югозападна Атина, която се отдава под наем за 3800 евро на месец. При интерес за наем за по-кратко време, цената е 100 евро на ден.

Това, което е ясно на всички е, че периодът на бума в наемите вече е отминал и по-голямата част от собствениците се намират в нерадостната позиция, в която трябва да предложат щедри отстъпки при наемите, ако не искат имотът им да остане празен и да загуби стойност, пише изданието.

По информация от експерти на пазара наемите на жилищата в столицата са се понижили с 10 до 25% през последната година, в зависимост от конкретния регион и вида имот.

Много от наемателите са започнали да изискват значителни отстъпки, за да останат в настоящето жилище, заплашвайки да се преместят в по-евтин имот.  В повечето случаи печеливши при тези преговори са наемателите, като собствениците следват логиката: „по-добре врабче в ръката, отколкото орел в небето“, пише изданието.

Показателен е и периодът, за който имотите се отдават под наем. Той се е повишил от средно два месеца в годините преди 2008 г., до шест месеца сега.

Този спад в наемите не е ограничен само до Атина. По подобен начин стоят нещата и в Солун, и в другите големи градове, където понижението на наемите се движи между 10 и 30%.

Единствените имоти, които засега остават малко по-незасегнати и носят по-добра възвръщаемост във времето, са студентските жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още