IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тежка бюрокрация спъва покупките на хърватски острови

Интерес към инвестиции има, но строителна забрана и бюрокрацията отблъскват купувачите, казват брокери

12:38 | 16.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Хърватски остров. Снимка: Investor.bg</p>

Хърватски остров. Снимка: Investor.bg

Стипе Марушич не изглежда точно като собственик на адриатически остров. Въпреки това 40-годишният хърватски моряк и неговите двама братя продават такъв, и то не за малко пари, пише Ройтерс.

„Беше собственост на прапрадядо ми и донякъде съжаляваме, че го продаваме“, казва той, показвайки острова Средня Клуда, който се намира северно от Сплит.

„Обаче ние всички сме моряци; компаниите, за които работихме, фалираха; безработни сме и нямаме друг избор.“

Офертната цена на острова с площ от 2,4 хектара (24 дка), покрит от ниска растителност, с малка каменна постройка разположена в центъра, е 1,05 млн. евро.

„Има интерес; имаме един сериозен купувач, но бюрокрацията ни забавя“, казва Марушич.

Неговата история е показателна за сложната ситуацията в Хърватска, която се раздели с комунистическа Югославия през 1990 г. и сега предстои да се присъедини към Европейския съюз през 2013 г.

Страната отвори своя пазар на имоти за чуждестранни граждани едва през 2005 г. и веднага след това два красиви острова бяха продадени, пише Ройтерс.

След това обаче правителството забрани каквито и да било строителни работи на малките незаселени острови под предлог, че иска да ги запази „за земеделие и организирани посещения“.

Забраната уби инвестиционния апетит за близо 1200-тата острова в адриатическите води на Хърватска.

Страната обаче е една от предпочитаните туристически дестинации.

Знаменитости

„Нашите острови са по-евтини от тези в Гърция, нашето море е едно от най-хубавите“, казва Ясминка Билишков от хърватската агенция за имоти Biliskov Nekretnine.

„Има много потенциални ВИП клиенти от бизнеса, спорта, шоубизнеса или кралските семейства, но те се отказват заради строителната забрана.“

Тя казва, че много знаменитости, които обикалят адриатическото крайбрежие през лятото, първоначално се интересуват от покупка на остров, но впоследствие губят интерес.

Наред с това преди каквато и да е продажба на остров, собственикът трябва да го предложи за покупка първо на правителството, което най-вероятно би отказало, предвид ограничените си финансови ресурси.

„Повечето инвеститори, които проучват Хърватска, се разочароват“, казва Крис Кролов, изпълнителен директор на базираната в Канада агенция, специализирана в продажба на острови Private Islands Online, която продава четири хърватски острова.

„Защо да се занимават с хърватски острови, като не могат да си построят къща или да изградят имот по начин, по който ще придаде финансов смисъл“, казва той.

Правителството, на което предстоят избори през декември, досега не дава признаци, че може да отмени забраната.

Въпреки това Билишков, чиято агенция предлага 15 острова, казва, че в бъдеще забраната може да отпадне и стойността на островите може да се покачи.

„Мисля, че сега е точният момент за покупка“, казва тя. „След като се присъединим към ЕС, мисля, че правителството ще направи както в Гърция, където строителството е разрешено, но е строго контролирано.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още