IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земята в Добричко достигна рекордни стойности

Купувачи броят по 700 - 1 000 лева за декар при средна цена от 500 - 600 лева през 2008-2009 година, коментират експерти

10:07 | 16.09.11 г. 1
Земята в Добричко достигна рекордни стойности

Цената на земята в Добричко се върна на пиковите нива отпреди няколко години и дори в някои райони отбелязва нови върхове, съобщиха брокери за БТА.

Купувачи броят по 700 - 1 000 лева за декар при средна цена от 500 - 600 лева през 2008-2009 година, посочва председателят на Регионалното сдружение на агенциите за недвижими имоти Павлина Тодорова.

Собственици вече дори искат по 1 500 - 2 000 лева за декар, за да се разделят с наследството си. Най-евтините маломерни парчета земя вече не падат под 400 – 500 лева за декар.

По думите на Тодорова, обработваемата земя в региона никога не е била толкова скъпа. Има голямо търсене, а предлагането е малко. Ако продавачът е склонен на добра цена, нивата може да бъде продадена много бързо - само за три до пет дни, докато бъдат подготвени документите в поземлената комисия, казва председателят на браншовата организация.

Най-скъпо вървят парцелите край Балчик, където през миналата стопанска година земеделски кооперации дадоха ренти по 100 - 112 лева за декар. Само за няколко месеца с 20 на сто скочи цената на чернозема и край Генерал Тошево, в близките до Добрич села Стефаново, Славеево, Пчелино.

Хората, които имат спестени пари все по-често купуват ниви вместо апартаменти, защото доходността от такива сделки е гарантирана. Купувачите първо питат каква рента се плаща в района, а изгодната схема е инвестицията да се върне за 10-12 години само от ренти, пояснява шефът на регионалното сдружение.

Земята в Добричко се окрупни и има изключително малко парцели за продажба, описва конюнктурата на пазара управителката на една от най-големите агенции за недвижими имоти в региона Костадинка Добрева. Най-често се предлагат парчета по 10 до 50 - 60 декара, които за мащабите на земеделските структури в региона са твърде малки.

Най-търсени са парцелите по 150 - 300 декара. Повишеното търсене качва и цената. От зимата обработваемата земя в областта е поскъпнала с 30 на сто, а в отделни землища и с повече, коментира Добрева. Контрактите масово се подписват за по десет години и обикновено с анекс автоматично се продължават за още толкова. Ако собствениците решат да продават, а имат сключен такъв договор – грозят ги сериозни неустойки.

Брокери смятат, че договорите за аренда не трябва да са за по-дълъг срок от пет години, за да не се блокира пазарът.

Според председателя на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Кирил Жендов обаче арендаторите са склонни да купуват земята и предлагат на собствениците много по-добри цени, отколкото земеделските фондове. Той смята, че пазарът на земя в региона е блокиран по-скоро заради прекалено високите цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Айде на новият балон. Държавата трябва да се намеси още докато е рано. Крайно време е да се въведе данък 1% върху земята. Така ще се ограници балона, ще се намали и изоставената земя. А за земя която се обработва 1% на година не е въобще много - 10% данък върху дохода от нея. И за да няма двойно облагане - може този данък след това да се приспада, когато се обявяват реалните доходи.Балоните са вредни за всяка една икономика. Особено в цената на земята и имотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още