IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Второстепенните офис пазари в Западна Европа показват първи признаци на живот

През второто тримесечие на 2011 г. усвояването се е повишило с 45% спрямо първото, сочи анализ

14:06 | 17.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Второстепенните пазари на офис площи в Западна Европа започват да показват първи признаци на възстановяване от началото на годината, се казва в нов доклад.

През второто тримесечие на 2011 г. усвояването се повиши с 45% спрямо първото, с което ръстът в предлагането бе успокоен, сочи анализът на BNP Paribas Real Estate.

Въпреки това тези примери представляват едва първите стъпки в посока подобрение на пазара в повечето градове.

Инвестиционните пазари на по-малко спекулативните второстепенни региони останаха слаби, а инвеститорите останаха насочени към най-сигурните активи и най-ликвидните сектори.

В резултат на това и ограничения икономически ръст в Западна Европа, от компанията обобщават, че второстепенните офис пазари все още се борят за възстановяване.

Усвояването за цялото първо полугодие се понижи с 5% на фона на същия период на 2010 г. Обемите на усвояване останаха под средното петгодишно ниво за повечето от разгледаните градове.

Делът на свободните площи остана висок, но спирането на новите проекти спомогна за успокояване на ръста в предлагането.

Наемите в горния сегмент също показват почти незначително раздвижване, отразявайки слабата активност.

Инвестиционният пазар също остана слаб през първите шест месеца на 2011 г. Инвеститорите са все така фокусирани върху първокласните активи на най-добрите локации. Основната пречка пред активността е недостатъчното предлагане на първокласни площи.

Пропастта между доходността от първокласните и второстепенните западноевропейски пазари продължи да се задълбочава, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още