IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет и Саудитска Арабия - новите най-добри инвестиционни дестинации за имоти

Очертава се сериозна конкуренция между строителните предприемачи при по-евтините проекти в Близкия Изток и Северна Африка заради острия недостиг на жилища

12:18 | 05.10.11 г.
Египет и Саудитска Арабия - новите най-добри инвестиционни дестинации за имоти

Инвеститорите в имоти се завръщат в Близкия Изток, но вместо към Дубай, те се ориентират към евтини жилищни проекти в Саудитска Арабия и хотелски – в Египет. Доверието в имотния сектор на Дубай продължава да е ниско, заради което и вътрешните, и чуждестранните инвеститори избягват емирството, пише електронното издание PropertyWire.

Очертава се сериозна конкуренция между строителните предприемачи при по-евтините проекти в Близкия Изток и Северна Африка. Прогнозите са инвестициите в сегмента да са доходни заради постоянно растящото население в региона и държавното финансиране, подсигурено за строителството на жилища.

В региона се очертава недостиг от около 3,5 млн. жилища, близо половината от които – в Египет, показват данни на консултантската компания Jones Lang LaSalle.

Резултатите от проучване на Colliers International показват, че 70% от анкетираните инвеститори смятат да увеличат вложенията си в сектора на недвижимите имоти в Саудитска Арабия и Египет. Две трети от тях очакват 15 – 20% възвращаемост.

В момента средните жилищни проекти в Саудитска Арабия и хотелските в Египет се оценяват като атрактивни инвестиционни възможности, отбелязва изданието. „Саудитското правителство планира да инвестира 70 млрд. долара за жилища за хора с ниски доходи. Така че перспективите пред пазара там са изключително добри“, коментира главният изпълнителен директор на Colliers за региона Джон Дейвис.

Що се отнася до Египет, от компанията отчитат, че инвеститори внимателно проучват пазара, преди да направят покупка заради нестабилната политическа ситуация в целия регион. Дългосрочните перспективи пред страната обаче са добри, особено в туристическия сектор. Това вероятно ще доведе до придобивания на активи при добра възможност, смята Дейвис.

Близо една трета от респондентите обаче посочват, че разходите по финансирането на инвестициите им в сектора на недвижимите имоти в Близкия Изток и Северна Африка не са се подобрили, а банките трудно отпускат кредити, дори и за проекти за офис площи, предварително отдадени под дългосрочен наем.

Т. нар. „Арабска пролет“ също може да се окаже пречка пред разширяването на портфолиото на инвеститорите в недвижими имоти в региона. В постреволюционен Египет бяха заведени стотици дела срещу чужди купувачи на земя и имоти, чиито сделки са одобрени от предишното правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още