IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опортюнистичните фондове привличат повече капитали за сделки

Фондовете по света целят да привлекат 76 млрд. долара за опортюнистични инвестиции в имоти

12:36 | 11.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Опортюнистичните фондове привличат повече капитали за сделки

Мениджърите на опортюнистичните фондове значително засилиха темповете по привличане на капитали тази година.

Според ново проучване на базираната в Ню Йорк компания за инвестиционен мениджмънт Clerestory Capital към края на първото полугодие на 2011 г. опортюнистичните фондове по света са целели да наберат общо 76 млрд. долара, за да се възползват от изгодни сделки с имоти, излизащи на пазара.

За сравнение, към края на 2010 г. опортюнистичните фондове са търсели общо 60 млрд. долара за инвестиции.

Фондовете, които в момента оперират на пазара, са насочени основно към САЩ, което е отражение на динамиката на пазара на проблемни активи там в сравнение с Европа, казват от компанията.

По-големите фондове също се завръщат на пазара с повишения брой инвестиционни възможности, но наред с тях се увеличават и по-малките фондове, особено тези с „по-диференцирани инвестиционни стратегии“, коментира Джоан, Дюва, един от основателите на компанията.

Според проучването към края на юни 2011 г. е имало общо 116 опортюнистични фонда за имоти, които са планирали привличане на капитали, в сравнение с 94 фонда в края на 2010 г.. От тях 58 активно са търсели общо 32 млрд. долара за инвестиции в САЩ.

Увеличението на броя и сумата тази година се дължи главно на ръст в обема от капитали, привличани от мащабни фондове тази година. По-големите фондове са представлявали близо половината от капиталите през 2011 г. с около 41 млрд. долара.

„Общо казано, имотите в развитите инвестиционни пазари по света се нуждаят от рекапитализация“, казва Томи Браун, съосновател на Clerestory.

„Транзакционната активност в САЩ стабилно се увеличава от есента на 2009 г., както и привличането на капитали. Продължаващата волатилност на капиталовите пазари, заедно с икономическата несигурност – особено в някои части на Европа – се очаква още повече да ускори прехода на нарушените капиталови структури обратно към един по-функциониращ пазар.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още