IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Новият Дубай" орязва излишъците на предишния си бизнес модел

Мечтите на емирството, което се утвърди като оазис на спокойствие сред хаоса на Арабската пролет, да бъде водещ финансов център все още са живи

08:00 | 13.10.11 г. 1
<p>
	Нови сгради в Дубай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Нови сгради в Дубай. Снимка: Ройтерс

Близо две години след като получи финансова подкрепа от Абу Даби, отрезвелият Дубай предприе мерки да защити уязвимите си активи, принуди банките да увеличат резервите си и отложи падежите на редица дългове.

Един по-скромен подход към бизнеса, за разлика от излишъците при предишния му модел, в комбинация със силните качества на логистичния и търговския сектор на страната и все по-засиления фокус към собствения му регион, са знак, че мечтите на Дубай да бъде водещ финансов център все още са живи, пише Ройтерс.

Късметът със сигурност е на негова страна: емирството се утвърди като оазис на спокойствие сред хаоса, предизвикан от Арабската пролет.

"В Дубай 2.0 ще има неща, които липсваха по-рано - повече арабски трафик и повече арабски бизнес", твърди Флоранс Еид, главен изпълнителен директор на изследователската компания Arabia Monitor.

"Ше има по-силна регионализация на региона. По-рано те изпращаха петродоларите си в САЩ и Европа, а някои се отправяха и към Азия. Сега арабите инвестират в други арабски държави - Дубай е символ на всичко това повече от всякога".

Бумът и сривът на Дубай бяха тясно обвързани с пазара на недвижими имоти. Пазарът все още страда от свръхпредлагане, но има усещане, че когато възстановяването в крайна сметка се случи, то ще стои на по-здрави основи.

"Спекулациите изчезнаха - нещата са абсолютно естествени и търсенето все още е слабо в сравнение с времената, когато имаше наплив от чужденци", твърди икономистът от BoA Merrill Lynch Жан-Мишел Салиба, според когото 20% от жилищните имоти и 40% от бизнес имотите все още са неусвоени.

Той очаква нормализиране на пазара на имоти до 2015 г., защото "историята на балоните в сектора предполага цикъл от пет до седем години".

Въпреки че едва 12% от гражданите на Обединените арабски емирства имат право да гласуват, Дубай остана встрани от насилието, заляло региона, благодарение на високите доходи на глава от населението и субсидиите.

Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
seabank
преди 12 години
очаква нормализиране на пазара на имоти до 2015 г., защото "историята на балоните в сектора предполага цикъл от пет до седем години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още