IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис пазарът в София се разделя на звезди и аутсайдери

Въпреки пренасищането има място за нови играчи в сегмента на най-качествените офиси, смятат специалисти

07:25 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Офис пазарът в София се разделя на звезди и аутсайдери

Насищането на пазара на офис площи в София през последните години се сегментира и днес на него се оформиха няколко качествени проекта, които са предпочитани от почти всички потенциални наематели.

Това мнение изказаха участниците в дискусията, посветена на офис сегмента, по време на конференцията за имоти BalREc, която се провежда с медийното участие на Investor.bg.

По думите на Асен Лисев, изпълнителен директор, MBL/CB Richard Ellis, вече се говори за проекти аутсайдери, които занапред ще имат по-големи проблеми със запълняемостта. Факторите за това могат да бъдат различни – като неблагоприятна локация, затруднен достъп, технически характеристики, липса на паркинг и др.

Според някои от участниците в столицата има до 10 проекта, които в момента са предпочитани от повечето наематели.

Около 350 хил. кв. м са свободните площи на пазара в София у нас. Това е между 26 и 29% от общата наличност на пазара. Близо 70% от тях се намират в покрайнините на града.

Според Лисев със сегашните темпове на усвояване за наемането на сегашните площи ще са необходими около 3 години. Това означава, че настоящите наематели имат множество възможности за избор.

Най-голяма част от търсенето в момента е съсредоточена в нивата под 9-10 евро на кв. м на месец.

Нови играчи

Докато в първите години на кризата имаше много проекти, които не можеха да се ориентират в кой ценови сегмент да се позиционират, то сега се вижда ясно разпределяне на площите, казаха участниците.

Според Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи”, Forton International, вече има качествени сгради, които повишават своята запълняемост. През идните години те ще запълнят своите площи и в дългосрочен план в тази ниша има място и за нови играчи, смята той.

За сравнение, по думите на Лисев, някои от проектите с по-ниско качество, дори и при много занижени наемни нива и дълги гратисни периоди, не могат да намерят наематели – феномен, който липса при търговските имоти например.

Според Кайзеров има и редица сгради клас Б, за които също има специфично търсене, при наличието на дадени положителни характеристики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още