IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултанти: 2012 г. също ще бъде година на офис наемателите

С около 30% са паднали офис наемите в столицата за две години, а наличността от модерни офис сгради се е удвоила за няколко години

10:49 | 22.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Асен Лисев. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Асен Лисев. Снимка: Investor.bg

Подобно на изминалите две години идната 2012 г. също се очаква да бъде година на наемателите, които ще могат да се пренесат в по-модерни офис площи, най-вероятно при по-ниски наеми.

Това каза Асен Лисев, управляващ директор на консултантската компания MBL, по време на Клуб Investor.bg, посветен на недвижимите имоти.

Той каза, че за последните две години наемите на офисите в столицата са паднали с около 30%. По думите му наличността от модерни офис сгради в София се е удвоила за няколко години и в момента тя е 1,43 млн. кв. м.

От тях 327 хил. са празни за съжаление на собствениците на сгради и за радост на наемателите, които в момента са облагодетелствани, коментира той.

По отношение на инвестициония пазар Лисев отбеляза, че след двугодишно затишие 2011 г. е донесла първите сделки у нас, чийто обем от началото на годината до момента е около 180 млн. евро.

Това е значително по-ниско в сравнение с годините на бума, когато годишно се сключваха сделки с бизнес имоти за около 400 млн. евро.

През 2007 и 2008 г. бяха достигнати и най-високите цени на недвижимите имоти, и съответно доходността падна до най-ниската си точка – около 7-7,5% за най-добрите сделки.

За сравнение сделките, които бяха сключени тази година бяха при доходност между 9 и 10%, каза той.

Клуб Investor.bg се осъществява благодарение на:
Emporiki bank Credit Agricole Group, генерален спонсор
С подкрепата на FairPlay Properties REIT

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Докато не нормализират данъците върху имотите, както е на запад. 1% от цената им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Liliyanaandreeva
преди 12 години
Гладна алчна кокошка просо сънува! Ерата на кираджийството и заемите свърши! С "Водолея" дойде епохата на собствениците на лично и фамилно имущество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още