IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФеърПлей Аграрен Фонд с 5 пъти ръст на консолидираната печалба за деветмесечието

Продадени са и 5 442 дка земеделска земя за общо 1,36 млн. лв. при загуба от 400 хил. лв.

17:02 | 23.11.11 г. 3
ФеърПлей Аграрен Фонд с 5 пъти ръст на консолидираната печалба за деветмесечието

Консолидираната печалба на ФеърПлей Аграрен Фонд АД за деветмесечието на 2011 г. е 1,12 млн. лв. спрямо 197 хил. лв. за същия период на миналата година, показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. От дружеството уточниха, че печалбата е от дейността на земеделските дружества, а не от продажбата на земеделските земи. От продажбата на земеделските земи дори има загуба от около 400 хил. лв., тъй като земята е осчетоводена спрямо средната цена на придобиване на портфейла от земеделски земи.

Продажбите се увеличават със 113% на годишна до 9,91 млн. лв. Ръстът при продажбите на продукция е с 21% до 4,95 млн. лв., а продажбите на стоки достигат 2,46 млн. лв. за текущото деветмесечие спрямо 157 хил. лв. за същият период на миналата година. С 2 млн. лв. до 2,3 млн. лв. се увеличават и продажбите в раздел "Други", където влиза и продажбата на земеделска земя.

ФеърПлей Аграрен Фонд АД е продал 5 442 дка земеделска земя през деветмесечието на 2011 г., показва справка на Investor.bg в отчетите на дружеството.

Днес чрез БФБ-София бе публикуван консолидиран доклад за деветмесечието, който показва, че на консолидирана база дружеството разполага с 59 249 дка земеделска земя към 30 септември 2011 г. Земите са съсредоточени в района на Видин, Враца и Монтана.

Консолидираният отчет за първото тримесечие на 2011 г. показваше, че дружеството разполага с 64 691 дка земеделска земя на консолидирана база, като не е имало промяна през тримесечието, тоест същото е притежанието на земя и в началото на годината.

В днес публикувания консолидиран доклад (за деветмесечието) е уточнено, че продажбите на земя са за 1,36 млн. лв., което формира продажбна цена от 250 лв. на декар. От дружеството уточниха за Investor.bg, че продадените имоти са извън землищата, в които искат да се концентрират. Цената от 250 лв./дка е доста по-ниска от реализираните над 600 лв. на дка при продажбите на Адванс Терафонд АДСИЦ.

Продадени са земи с много лошо качество от категория 7,8 и 9-та, земята е била доста разпокъсна, като договора е от март 2011 г. Всичко е продадено на един купувач, уточниха от дружеството за Investor.bg.

Хайредин и Грамада, 2-3 трета категория, парцели над 20 дка стигат 500 лв. дка земя.

В същото време покупките на земеделска земя са за едва 19 декара през третото тримесечие на 2011 г. и 20 дка през второто тримесечие на 2011 г.

ФеърПлей Аграрен Фонд вероятно планира да продаде дори имотите, обособени като инвестиционни, тъй като са встрани от землищата, върху които се фокусира.

Дружеството притежава около 13 000 дка в с. Тошевци (община Грамада), около 8 000 дка в землището на гр. Грамада и по 5 000 дка в селата Водна (община Грамада) и Цар Шишманово (община Макреш). И четирите изброени землища с общо 31 000 дка са съседни, разположени на една линия в следния ред - Цар Шишманово, Тошевци, Грамада, Водно. Всички населени места са в област Видин.

От отчета става ясно, че на 31 октомври 2011 г. дъщерното на ФеърПлей Аграрен Фонд АД Екоплант Продукт ЕООД е получил гранд от 1,056 млн. лв. по договор с ДФ Земеделие. Помощта е по мярка 121 от ПРСР и е за закупуване на селскостопанска техника. Проектът вече е реализиран, като е закупена техника за над 2 млн. лв. Тази безвъзмездна помощ не е осчетоводена, тъй като е след датата на отчета.

Дъщерните дружества на фонда развиват също така млечно говедовъдство, съхранение на зърно и фуражно производство. Основен акционер във фонда е ФеърПлей Интернешънъл АД.

На БФБ-София се търгуват облигации на ФеърПлей Аграрен Фонд АД, а още през 2008 г. КФН потвърди проспект за публично предлагане на акции от дружеството, но до самото предлагане така и не се стигна поради настъпилата финансова криза.

Свързани компании:

ФеърПлей Аграрен Фонд АД- облигации(0FAA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
toto 2
преди 12 години
Ами като са ги купували кво са гледали ,то това са полупустинни земи бре ,да не правят врътки със смяна на предназначението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
"Продадени са земи с много лошо качество от категория 7,8 и 9-та, земята е била доста разпокъсна, като договора е от март 2011 г. Всичко е продадено на един купувач, уточниха от дружеството за Investor.bg."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
olimpiec
преди 12 години
A стига бе!!!!Двеста и педсет лева,това някаъв счетоводен трик ли е или шега.Днес на един не му хареса 500 лева за 8 декара,и му дадох 530,а той още се чуди.Ненормални неща вършат някои фондове ама да видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още