IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офиси за 5,8 млрд. паунда се предлагат за продан в Лондон

Купувачи обаче има за малка част от тях, главно поради нереалистичните офертни цени

11:06 | 16.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Слабият интерес към офис имотите на обща стойност около 5,75 млрд. паунда, които са обявени за продан в Лондон, може да принуди продавачите да понижат цените с до 15%, смятат експерти, цитирани от Ройтерс.

С това цените биха достигнали по-реалистични нива, пише изданието, позовавайки се на думите на Марк Едуардс, изпълнителен директор на CBRE.

Досега се смята, че има оферти за офиси на стойност 1,7 млрд. паунда. По-голямата част от тях се намират в лондонското Сити и в Канари Уорф.

„Реалистичното ценообразуване остава ключово ако искаме от „предлага се“ да преминем към „продадено“, коментира той като дава пример с липсата на големи сделки през последното тримесечие на 2011 г. „Общият обем от сделки е ограничен от някои нереалистични офертни цени. Ако те се понижат общият инвестиционен оборот би се повишил.“

Редица модерни офис сгради бяха извадени на пазара в Ситито през есента, след като техните собственици решиха да се възползват от повишените цени, които по някои данни се покачиха с 34% между юни 2009 г. и септември 2011 г. Този ръст бе провокиран от интереса на чуждестранни инвеститори, разполагащи с кеш, които търсят сигурни инвестиционни възможности.

Купувачите също се стремят да продадат преди евентуално влошаване на британската икономика поради опасения, свързани с кризата в еврозоната.

След въпросния ръст обаче стойностите на бизнес имотите на Острова през ноември се понижиха за първи път за близо две години и половина, което вероятно е индикация за повратна точка на пазара.

Експерти смятат, че е твърде вероятно голямото предлагане, липсата на търсене, както и отслабването на наемния пазар, да доведат до значителни ценови спадове в близко бъдеще.

„Като гледам големите пазни сгради в Ситито, смятам, че е логично да допуснем, че ще видим негативен натиск върху капиталовите стойности“, коментира Франко Сидоли, един от основателите на брокерската компания Franc Warwick.

На този натиск вероятно ще устоят единствено цените на топ имотите на най-добрите локации, към които има засилен интерес от страна на международни инвеститори.

По думите на Сидоли през последните месеци, предвид сътресенията на финансовите пазари, осъществяването на сделки е станало значително по-сложно и продължително.

„Големите сделки, които отнемаха три седмици, сега отнемат около шест“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
Финанси виж още