IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите звезди на инвестиционната сцена в сектора на имотите в Европа

Истанбул е най-добрата локация за инвестиции в имоти и за развитие на нови проекти на Стария континент, сочи анкета

13:02 | 31.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Новите звезди на инвестиционната сцена в сектора на имотите в Европа

Високоспециализирани, нетрадиционни инвестиции, наред с някои добре забравени „нови“ инвестиционни локации превземат вниманието на професионалните инвеститори в имоти в Европа.

Това се казва в проучване на Urban Land Institute и PricewaterhouseCoopers, посветено на нововъзникващите трендове на пазара на имоти на континента, с което Investor.bg разполага.

Сред препоръките за дългосрочни, нетрадиционни инвестиции се посочват соларни и вятърни паркове, които участниците в проучването посочват като бизнеси, които ще растат. Наред с тях са газохранилища, болници и други здравни учреждения, както и изчислителни центрове, всички от които предлагат възможност за добра доходност.

Препоръчаните краткосрочни инвестиционни стратегии включват сгради, които се нуждаят от модернизация и ремонт, разположени на границите с първокласни райони в големите градове; нискобюджетни хотели, особено в някои квартали на Лондон; мецанин финансиране за компании, развиващи жилищни сгради; както и жилища в Лондон, които могат да бъдат препродадени на заможни купувачи от Гърция и Италия, които търсят сигурна инвестиция за своите капитали в период на криза.

Икономическата криза донесе множество сътресения за сектора на имоти в Европа, като много от предпочитаните пазари в момента се избират по-скоро по отношение на характеристиките им на „безопасно убежище“, отколкото заради потенциала за висок ръст, се казва в доклада.

Истанбул на върха

Над половината от градовете, включени в анкета в рамките на проучването на компаниите, отчитат понижена инвестиционна оценка в сравнение с миналата година. Сред тях са международни инвестиционни локации като Лондон, Франкфурт, Копенхаген, Мадрид, Париж и Рим.

Градовете с най-голям индекс в подреждането са в Западна или Северна Европа, както и някои развиващи се локации в Източна Европа.

За втора поредна година Истанбул оглавява класацията, както по отношение на инвестициите, така и за развитие на нови проекти. Според доклада неговата популярност се дължи до голяма степен на перспективите му за силен ръст, както и добрите демографски показатели.

Особено голям потенциал има развитието на търговския сектор, предвид засилването на потреблението и вълната от международни компании, стъпващи на пазара.

Мюнхен се нарежда на второ място поради своя потенциал на „безопасно убежище“, предоставящо разнообразен и ликвиден пазар, който се смята за по-стабилен от Франкфурт.

Мюнхен е следван от Варшава, Стокхолм и Москва.

Опасения, свързани с трудностите около придобиване на активи, силната конкуренция и цени на ръба на балона, тласнаха Лондон надолу в класацията за нови и съществуващи инвестиции, както и развитие на проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още