IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Силициевата долина да усети "ефекта на Facebook"?

Очаква се раздвижване на имотния пазар, служителите на социалната мрежа не харесват близостта да имат конкуренти за съседи

10:23 | 03.02.12 г.
Може ли Силициевата долина да усети "ефекта на Facebook"?

Ситуацията в Силициевата долина в САЩ би могла да се освежи значително благодарение на наплива от пари от евентуалното първично публично предлагане (IPO) на Facebook, пише вестник Washington Post.

Възможността за голямо IPO на Facebook създава оживление сред агентите на недвижими имоти в Силициевата долина, особено в родния дом на фирмата Менло Парк, Калифорния.

Според брокер от Силициевата долина служителите на Facebook, Zynga и други технологични компании не са толкова наперени, както бяха колегите им от периода на технологичния бум и се опитват да купуват имоти, които биха могли да им донесат печалба.

Едно от нещата, които те не харесват, е купуването на жилища близо до служител на конкурентна компания.

Търсенето на имоти в Силициевата долина е по-силно в сравнение с останалата част на САЩ през последната година, като наемите там са нараснали с 11% в района на Сан Хосе в сравнение с 2,5% в национален мащаб.

Калифорния със сигурност ще изпита положителен ефект от плановете на Facebook да излезе на борсата. В доклад на местните власти от този месец се посочва, че "през идните месеци прогнозите за приходите на щата ще трябва да бъдат коригирани до известна степен, за да се вземе предвид възможността за допълнителни приходи от стотици милиони долари във връзка с IPO-то на Facebook".

В същото време документът предупреждава, че е възможно да е трудно да се оцени въздействието "с точност", както и че цялостното представяне на пазара на акции през идната година би могло да засили или да подтисне "ефекта на Facebook".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още