IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчитат до 60% спад в наемите на моловете у нас от върха на пазара

Спадът в София е до 35%, като за 2011 г. понижението в наемите в столицата е до 9%

14:15 | 03.02.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Визуализация на проекта в Сливен. Изображение: ECDC</p>

Визуализация на проекта в Сливен. Изображение: ECDC

Спадът на наемите на някои молове в България от върха на пазара през 2008 г. досега се смята, че достига 60%, казват инвеститори.

За нивата в София понижението е по-малко и достига до 35%, сочат данни на инвестиционната компания European Convergence Develop. CoPLC (ECDC), която развива четири проекта за молове в страната.

Спадът на търговските наеми продължи и през 2011 г. Наемите на търговските улици отчетоха спад от около 9% на годишна база в София и между 16 и 25% в другите големи градове.

Заедно със спада, разликата в наемите в търговските центрове в столицата и тези в провинцията, продължава да се задълбочава.

През 2011 г. продажбите на дребно отчетоха пик през март с 9,4% годишен ръст, но след това започнаха да падат. През октомври те отчетоха 0,3% ръст на годишна база в сравнение с отбелязания 2% ръст през септември. Месечният тренд е още по-негативен, като спадът е непрекъснат от май 2011 г. насам, казват инвеститорите.

През изминалата година в страната бяха отворени значителни модерни търговски схеми.

Следващата вълна от нови проекти се очаква след третото тримесечие на 2012 г., когато ще бъдат открити три нови мола с обща отдаваема площ от над 150 хил. кв. м. Активността по развитие на нови центрове е концентрирана главно в Бургас с два проекта с обща площ от 65 хил. кв. м, които се планира да излязат на пазара тази година.

Спад отбеляза и инвестиционната активност в сегмента в страната. След активните първи шест месеца на 2011 г. през втората половина на годината не бяха направени никакви сделки.

Компанията управлява молове и има проекти за нови центрове в Пловдив, Русе, Сливен и Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
проблемът не са наемите нито приходите като пари4ни потоци за тези който са ги построили.илюминатите и съществата зад тях(не са от земен произход)чрез ФЕД и на ФЕД агентите знаем ги със звучни имена са и са известни като цяло прокарват собствената си политика и настроения по софт начин така че да не разберем какво ни чака а именно в по далечен стадий масово загробване и подчинение и това е целта а напечатаните хартийки с които се строят моловете се обезценяват и възвръщат на тези който са ги дали за построяването на новия световен ред и в един момент ще имаме следната ситуация построен нов световен ред а тези под изпълнители на местно ниво който са взели парите ще имат куп4ина хартия без стойност ако преди това не са им взели дадените им пари за осъществяването на това...да бе да това не е истина хаха ще си говорим по натам ако ви е останал разсъдък. но уви вие пак нямате да иамте акъл за дебати защото ще бъдете с промити мозици не способни да мислите а само ще консумирате като ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
много поздрави на моловете и наемателите им..аз там ако вляза е 1 път месе4но за да платя някоя сметка заради по дългото работно време иначе работа там нямам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
с 1 дума всичко е нагласено във времеви диапазон и това което е било няма да се повтори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
sashev
преди 12 години
Продължавам:Валутният борд не е механизъм за ограничаване на инфлацията. Възвръщаемостта в сектора на недвижимите имоти от средно 30-40% в началото на периода спадна до нулеви нива. Стойността на имотите изпреварваше многократно възвръщаемостта от наемите. Стойността на имотите зависи от наема, а не обратното. Промяната в размера на наемите е дългосрочен процес и е функция на дохода. Най, най-важното понятие е ДОХОД. Отдаването по наем на търговски площи са индиректна функция на платежоспособно търсене на населението, т.е. в дългосрочен план това означава повишение на ДОХОДА (реален, не номинален). За съжаление в България повишаването на доходите е муден и нестабилен процес, от което произтича логичното свиване на размера на наемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
sashev
преди 12 години
Това съм го писал преди около 2 г. в един форум: От 2000-2001 г. започна вливането на огромен приток на капитали в страната. Като причина за това може да посочат много основания - например: стабилна финансова система, евтин трудов ресурс, неразвит пазар на недвижими имоти - създаване на повече от 60 бр. АДСИЦ, подценен пазар на земеделска земя, валутен борд (гаранция за капитала), ниски лихвени проценти в еврозоната през този период, местна банкова система генерираща невероятна възвращаемост, ниска кредитна задлъжнялост и др.2) По този начин започна процеса на надуване на балона в цените на недвижимите имоти. И не само там, а и във всички сектори свързани с недв. имущество. Повишената икономическа активност доведе до огромен дефицит по текуща сметка - за 2008 г. той достигна над 24% от БВП, като главна причина за това е отрицателното търговско салдо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Защо не кажат , че има и магазини в моловете в София , които не са плащали наемите си от 3-4 месеца...държат ги, за да не уронят престижа на мола и да не стане вълнообразно с другите наематели! Може да се сетите кои са тия магазини, тия които ги има в всеки едим мол. Ще има сериозен отлив на търговци от моловете ...задлъжнели на банки и представителства. Особенно като се построят още два, просто не ги виждам. Няма такава покупателна възможност населението. Е много сериозно ги подкрепиха с тоя лобистки закон , който забранява гаражите да са магазини, под претекст за паркирането! На всички ни е ясно, че който лобира за такива закони е корумпиран и прибира от това лоби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
jenq.mavrikova
преди 12 години
Наемите падат...много добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още