IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв ще бъде пазарът на бизнес имоти у нас през 2012?

Стабилна икономика и пазар на имоти с понижения на наемите в някои сегменти очакват специалисти

08:10 | 31.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Офис сграда. Снимка: sxc.hu</p>

Офис сграда. Снимка: sxc.hu

Въпреки прогнозите за икономически спад в Европа, икономиката на България в момента се очаква да отчете лек ръст от 2,3% през 2012 г., пише в нов доклад.

Макар че не е изключено нестабилната икономическа ситуация в Европа да изиграе и по-голяма отрицателна роля върху българската икономика, последната вероятно ще остане стабилна, се казва в последния доклад на Colliers International.

Офис площи

Инвентарът на офис пазара в София се повиши с близо 12% през вторите шест месеца на 2011 г. В момента общият инвентар от площи клас А и клас Б се оценява на 1,54 млн. кв. м.

Новото усвояване през изминалата година се очаква да бъде 120 хил. кв. м. Търсенето се дължеше главно на чуждестранни компании от ИТ и фармацевтичните сектори.

През 2012 г. се очаква повишение на нетната абсорбция и понижение на дела на незаетите площи в най-горния сегмент на пазара, смятат от компанията.

Не се очаква нови проекти да бъдат завършени, нито да бъдат започнати през 2012 г.

Търговски площи

За разлика от предходната година, търговският сегмент през 2011 г. остана непроменен, що се отнася до новозавършени проекти.

Най-голямото събитие на пазара бе отварянето на първия в страната хипермаркет на IKEA през септември.

Средното ниво на незаетост в софийските молове през второто полугодие на 2011 г. бе 6%., като се очаква то да остане непроменено и през тази година до отварянето на новите проекти.  Очакваното ново предлагане се дължи основно на три проекта, които ще отворят през 2012 и 2013 г. и ще добавят общо 180 хил. кв. м брутна отдаваема площ към пазара.

От компанията отбелязват, че в момента редица модни и спортни вериги, както и магазини от типа „направи си сам“, планират да стъпят на пазара у нас. Въпреки това единствено модните вериги се очаква да отворят в моловете, а за останалите се смята, че ще изградят собствени обекти.

В резултат на това наемните нива през 2012 г. се очаква да паднат.

Индустриални обекти

Общият инвентар на индустриалните площи в София през 2011 г. се повиши с 90 хил. кв. м до над 546 хил. кв. м. Този ръст се дължеше основно на спекулативни проекти, каквито обаче няма планирани за 2012 г.

Въпреки това от компанията смятат, че търсенето ще се повиши, главно в резултат на международни компании, които смятат да изнесат свои производствени съоръжения към България.

Основни фактори за този ръст са ниските оперативни разходи и квалифицираната работна ръка, която може да се намери у нас.

В резултат на това на пазара може да се очаква спад на нивата на незаетост и повишение на усвояването. Наемните нива вероятно ще останат стабилни.

Инвестиционен пазар

България отчете силна 2011 г. с висок инвестиционен оборот, движен главно от макроикономическата стабилност в страната, която успя да привлече нови инвеститори.

Въпреки това липсата на големи, модерни активи, които генерират приходи, може да доведе до спад в активността и инвестиционните обеми през 2012 г., предупреждават от Colliers.

Доходността се очаква да остане на настоящите нива и да варира между 9 и 9,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi.minchev
преди 12 години
ехоо ехоо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
sisiko
преди 12 години
"Основни фактори за този ръст са ниските оперативни разходи и квалифицираната работна ръка, която може да се намери у нас"Хахаха! Абе нали все ревете , че нямало квалифицирана работна ръка. Или отчет да има? Нищо , че е безсмислен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още