IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИЕ е третият най-привлекателен пазар за имоти в Европа

На първо място в анкетата на CBRE e Великобритания, следвана от Германия, а сред градовете води Лондон

16:29 | 07.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед от Варшава - вторият най-предпочитан град за инвестиции. <em>Снимка: hsivonen. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Изглед от Варшава - вторият най-предпочитан град за инвестиции. Снимка: hsivonen. Лиценз: Creative Commons

Пазарът на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се нарежда на трето място сред най-привлекателните инвестиционни пазари в Европа, сочи нов доклад.

Общо 19% от инвеститорите, участвали в анкета на консултантската компания CBRE, са посочили ЦИЕ като предпочитан регион.

Инвеститорите смятат Великобритания за най-привлекателния пазар за инвестиции през 2012 г., а британската столица се откроява като най-атрактивен град.

Според проучването, представено на конференцията за имоти MIPIM 2012, която се провежда в момента в Кан, близо 31% от инвеститорите смятат Великобритания за най-привлекателната инвестиционна цел – почти непроменено от позицията си през 2010 г., но значително по-високо от 2011 г.

Германия се нарежда на второ място с 27%.

Докладът е базиран на мнението на над 340 специалисти в сектора.

Франция бележи спад в своята привлекателност спрямо 2011 г., а делът от инвеститорите, предпочели Испания, се е понижил до 3,5% през 2012 г. в сравнение с 9% за миналата година. Италия са посочили едва 2,5% от анкетираните.

За разлика от тях атрактивността на скандинавските пазари се повишава до 8% от дял от 5% от инвеститорите през миналата година.

Лондон се нарежда на първо място сред отделните градове, обособени като най-предпочитани инвестиционни локации с 37% от инвеститорите. Той е следван от Варшава с 12% и Париж, Мюнхен и Берлин, съответно с 9%, 8% и 7%.

Лондон винаги е бил смятан като ключова европейска локация за инвестиции в имоти, предвид своята ликвидност, престиж, размер, стабилност и прозрачност – фактори, които са ключови за инвестиционната активност. Наред с това британската столица често се използва и като трамплин за инвестиции на други европейски пазари.

Повишената атрактивност на Великобритания може да се разглежда отчасти като реакция към настоящите проблеми в еврозоната, коментира Питър Деймсик, старши икономист за Европа, Близкия Изток и Африка в CBRE.

„В този контекст високата ликвидност и характеристиките на „безопасно убежище“ изглежда са станали по-атрактивни.“

Според него, подобно и на миналата година, високите позиции на Германия и ЦИЕ сред най-предпочитаните дестинации са свързани с възприятието на инвеститорите за стабилен фундамент на тези пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още