IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се ръст на "зелените" офис площи в ЦИЕ

Всички офиси, които се строят сега в Унгария, са с такива характеристики

17:34 | 08.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Изображение: Aesthetics Architects GO Group CO., Ltd.</em></p>

Изображение: Aesthetics Architects GO Group CO., Ltd.

Курсът към енергийно-ефективно офис строителство на пазарите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), както и в Югоизточна Европа (ЮИЕ) се ускорява, сочи нов доклад.

Над 500 хил. кв. м офиси, които в момента се изграждат в региона, се намират на различен етап от въвеждане на зелени сертификати, което показва, че тенденцията се превръща в норма за бъдещи проекти, се казва в проучването на Jones Lang LaSalle (JLL), представено по време на изложението на имоти MIPIM, което се провежда в момента в Кан. 

На територията на ЦИЕ и ЮИЕ в момента има 670 хил. кв. м сертифицирани офис сгради, 35% от които са в Прага. Чешката столица е следвана от Варшава, Букурещ и Будапеща.

Специално Варшава има огромен обем от енергийно-ефективни площи в процес на строителство, които се очаква да излязат на пазара между 2012 и 2014 г.

В Унгария 100% от инвентара, който се изгражда в момента и ще бъде доставен до 2013 г., ще бъде „зелен“.

Най-разпространените и широко прилагани стандарти за енергийна-ефективност в региона са BREEAM и LEED, представляващи съответно 64% и 36% от съществуващия офис инвентар.

Относно площите, които в момента се изграждат, 32% ще бъдат сертифицирани по LEED, а 68% - по BREEAM.

Енергийно-ефективната сграда много скоро ще означава качествена сграда, коментира Кевин Търпин, директор Проучвания за ЦИЕ и ЮИЕ в JLL и асоцииран член на LEED.

„Зелените офиси ще станат синоним за качествени офиси. Икономиите по отношение на наеми, доходност и оценки ще последват естествено“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още