IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис наемателите в Европа се връщат към централните локации

Наемателите се възползват от понижените наеми, за да се преместят в по-добри площи и локации, се казва в доклад на CBRE

12:10 | 12.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Търсенето в офис сегмента на много пазари в Европа е фокусирано до голяма степен в централните бизнес райони, тъй като наемателите се възползват от понижените наеми, за да се преместят в по-добри площи и локации, сочи нов доклад.

Този „процес на рецентрализация“ е допринесъл за наемен ръст на някои региони през 2011 г., поне що се отнася до най-горния сегмент на пазара, смятат специалистите от CBRE.

Наемите в сегмента са останали като цяло стабилни през последното тримесечие на 2011 г., като на 27-те пазара в ЕС са нараснали с 0,2%.

Части от Централна и Източна Европа са продължили да отчитат наемен ръст. Наемите на първокласните офис площи в Москва например са нараснали с 4,3%, а тези в Полша – с 3,8%.

Въпреки понижените икономически нагласи и напрежението на финансовите пазари наемното търсене в Европа, Близкия Изток и Африка е останало стабилно, на нива, сходни с тези през 2011 г. Някои от основните пазари като Париж, Милано и Мюнхен дори са отчели значителни ръстове в активността по отдаване под наем.

Търсенето е било от страна главно на технологичния, медийния и телекомуникационния сектор. Дъблин и Амстердам, в които тези сектори са основни двигатели на пазара, са отчели ръстове от съответно 29% и 15% в усвояването на офис площи.

През 2012 г. трендът, насочен към търсене на по-качествени площи, ще бъде в противовес на понижаващото се предлагане на такъв тип офиси, коментира Ричард Холбъртън, директор Проучвания в CBRE.

„Новозавършените офиси остават на ниски нива в Европа, отчитайки спад от 45% през 2011 г. в сравнение с предходната. Интересът към предварителните договори за наем вероятно ще расте, тъй като недостигът на висококачествени офиси ще бъде основен проблем на много пазари“, казва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още