IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителното доверие в САЩ се задържа на близо 5-годишен връх

Има усещане, че много местни жилищни пазари вървят във вярната посока и че перспективите за бъдещи продажби се подобряват, коментира анализатор

19:00 | 19.03.12 г.
Строителното доверие в САЩ се задържа на близо 5-годишен връх

Индикатор за доверието на строителите на нови еднофамилни жилища през март се задържа на близо 5-годишен връх, след като данните за февруари бяха коригирани минимално в посока на понижение, съобщиха от американската Национална асоциация на строителите на жилища, цитирани от Ройтерс.

Индексът NAHB/Wells Fargo остана на ниво от 28 пункта, като февруарските данни бяха коригирани с 1 пункт, а това е най-високият показател от юни 2007 г. Анализатори, анкетирани от MarketWatch, обаче очакваха ръст до 29 пункта.

„Макар че строителите все още са твърде предпазливи в момента, има усещане, че много местни жилищни пазари вървят във вярната посока и че перспективите за бъдещи продажби се подобряват“, заяви Бари Рътънбърг, председател на борда на директорите на асоциацията и строителен предприемач от Гейнсвил, щата Флорида.

Подиндексът, отразяващ настоящите условия за продажба, се е понижил с един пункт до 29 пункта, но този за очакванията за продажби през следващия месец е нараснал с 2 пункта до 36 пункта, което е най-високото му ниво от над 4 години.

Показател над 50 пункта означава добри условия, но такъв не е регистриран от април 2006 г. Данните са със сезонна корекция.

Главният икономист на асоциацията Дейвид Кроуи заяви, че кредитните условия са затегнати по един и същи начин както за купувачите, така и за строителите, а запасите от жилища в лошо състояние на пазара също са пречка за възстановяването, макар че доверието е два пъти по-високо, отколкото преди 6 месеца.

Подобрението се вижда и през фондовия пазар, след като пазарната капитализация на борсово търгуван фонд на американски строители е нараснала с 87% спрямо регистрираното дъно през октомври 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още