IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Сингапур с първи спад от близо 3 години

Спадът през миналото тримесечие е минимален, но ще окаже психологическо въздействие върху хората, коментира консултант

11:46 | 03.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата в Сингапур с първи спад от близо 3 години

Цените на жилищата в Сингапур са паднали за първи път от почти три години, след като правителството въведе нови данъци върху сделките, предаде Bloomberg.

Индексът на цените на частните жилищни имоти се е понижил с 0,1% до 206 пункта през първото тримесечие в сравнение с предходния тримесечен период, показват данни на местната служба за градско развитие.

"Спадът през миналото тримесечие е минимален, но ще окаже психологическо въздействие върху хората", коментира Никълъс Мак, изпълнителен директор на SLP International Property Consultants в Сингапур. "Темпото на понижение може да се ускори през това тримесечие, но едва ли ще надвиши 1%", допълва той.

Сингапур се опитва да укроти цените на жилищата от 2009 г., когато бяха въведени ограничения при кредитирането за някои проекти. Освен това от декември миналата година чужденците и корпоративните лица трябва да плащат допълнителен държавен налог в размер на 10% при сделка с жилище.

Беше въведен и допълнителен налог от 3%, който се заплаща от хората с постоянно жителство в Сингапур, закупуващи второ жилище, или за чужденци, купуващи трети жилищен имот.

По-рано правителството наложи и данък от 1% върху първите 142 000 щатски долара от цената на имота, 2% върху следващите 142 879 долара и 3% върху остатъка.

През януари 2011 г. властите пристъпиха към повишаване на изискванията за първоначалната вноска за втори ипотеки и увеличиха периода, през който собствениците трябва да се въздържат да продават имотите си с цел преустановяване на спекулата на пазара.

Въпреки това продажбите на жилища се съживиха през февруари, достигайки най-високото си равнище от юли 2009 г. Това се дължи основно на сделките в предградията, след като някои строители започнаха да предлагат стимули, за да компенсират държавните ограничения.

От CBRE Group Inc. твърдят, че строителите увеличават продажбите си, като предлагат по-малки апартаменти. Средният размер на апартаментите е намалял с 24% до 62 кв. м през първото тримесечие на годината, а средната цена се е понижила с 18% до 626 416 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още