IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Лукойл Нефтохим Бургас“ продава четири инвестиционни имота

Сградите са на обща първоначална стойност почти 5,25 млн. евро

16:02 | 03.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
„Лукойл Нефтохим Бургас“ продава четири инвестиционни имота

„Лукойл Нефтофим Бургас“ АД продава четири свои инвестиционни имота, намиращи се в района на Бургас, обяви пред журналисти в София Стефан Цинцарски, ръководител „Управление на имущество“ в рафинерията. Четирите сгради са с обща първоначална стойност 5,243 млн. евро.

Политиката за продажба на непрофилни имоти (които не са свързани с производствената дейност на компанията) е зададена от централното ръководство на компанията и важи за всички поделения на Лукойл извън Русия. Те трябва да продадат непроизводствените си активи до 2013 г., заяви Цинцарски. Той допълни, че по всяка вероятност Лукойл до края на годината ще продаде и още две по-малки сгради, а също и жп-цистерни.

Процедурата на продажба ще бъде открит частен инвестиционен търг. Компанията за недвижими имоти, избрана от „Лукойл“ чрез конкурс за оценка на имотите и провеждане на търга, е GVA Sollers Solutions. Нейният управител Добромир Ганев обясни за Investor.bg, че тръжната процедура стартира днес, като желаещите да участват в него трябва да закупят документация и да предоставят депозит в размер на 10% от стойността на имота, за който кандидатстват. Самият търг ще се проведе на 7 юни, когато ще бъдат отворени публично ценовите предложения на участниците в търга.

Всеки участник може да се състезава за покупката на един, два или всички имоти. Предложените цени задължително трябва да надвишават първоначалната цена (или да са същите), а в противен случай ще се насрочи нов търг за дадения имот.

Засега не е уточнено в какъв период след провеждане на търга спечелилият купувач трябва да заплати съответната сума, допълни Ганев. Това ще бъде посочено в предварителния договор за покупка, но вероятно срокът ще бъде до няколко седмици или месец. 

Първият от предложените за продажба имоти е балнеоцентър-профилакториум и се намира във вилна зона „Минерални бани” край Бургас. Сградата е масивна, на 5 етажа, с обща разгърната застроена площ почти 20 000 кв. м. Разполага с 94 стаи, всички със самостоятелни санитарни възли. В периода 2001-2003 г. към основната сграда е пристроено ново ВИП крило. На прилежащият терен са оформени зелени площи, цветни градини, алеи за разходка. Комплексът разполага и със самостоятелна пречиствателна станция. Има необходимост от осъвременяване на по-старата част. Имотът е оценен на 3,55 млн. евро евро. 

Вторият обект е 17-етажен жилищен блок в Бургас, тип едро панелен кофраж (ЕПК), с обща разгърната площ 5831 кв. м. Поради факта, че сградата е била проектирана като общежитие, всички апартаменти са еднотипни и се състоят от две стаи, баня и тоалетна, също и тераса. В момента сградата се използва като общежитие за служители на рафинерията.

От GVA посочиха, че е възможно жилищата да се преотдават на наемателите при условие, че се запази сегашното предназначение. Възможно е и обособяване и реализиране на отделни жилищни единици при атрактивни пазарни нива и минимални инвестиционни разходи, ако бъдещият купувач предпочете този вариант. Обектът е оценен на 1,21 млн. евро.

Почивна станция в село Тополица, община Айтос, е третият имот, предложен за продажба от Лукойл. Сградата е с разгърната площ от 2650 кв.м, разположена върху парцел от 12 000 кв. м и разполага с 25 стаи и туристическа спалня, която в момента не се използва. Сградата е оценена на 275 хил. евро. 

Масивна къща в град Черноморец е четвъртият обект, който продава бургаската рафинерия. Имотът се намира на 24 км югоизточно от Бургас и се състои от масивна жилищна сграда с обща застроена площ от 300 кв. м на 3 нива, с общо 4 спални, стая за гости и сервизни помещения. Има и дворно място с площ от 426 кв. м. Оценката на обекта е 208 хил. евро.

От компанията за недвижими имоти коментираха, че по техни данни доходността на инвестиционните имоти в страната за миналата година е средно около 9%. През 2011 г. са извършени инвестиционни сделки с имоти на обща стойност около 200 млн. евро, докато през 2010 г. тези сделки са били за общо около 20 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nns
преди 12 години
Блокчето е интересно , по 10 000 евра на двустайно апартаментче в Славейков , колкото и зле да е все може да се изкара нещо , ама хижата и санаториума , силно ме съмнява на тея цени да се случи случката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още