IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управата на Токио купува спорните острови Сенкаку

Контролът над района ще даде на собственика право на проучване и добив на залежи от природен газ и петрол

13:09 | 17.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Управата на Токио купува спорните острови Сенкаку

Губернаторът на Токио Шинтаро Ишихара се интересува от възможностите за използването на публични средства за закупуването на земи на островите Сенкаку, които в момента са частна собственост, съобщи говорител на градската управа в японската столица, цитиран от Bloomberg.

Териториални претенции към архипелага има Китай, като Пекин смята островите за своя незаконно завладяна територия, припомня агенцията.

Ишихара вече е започнал преговори със собствениците на островите Уоцуриджима, Китакоджима и Минамикоджима, като възнамерява да използва за сделката средства от общинския бюджет, допълни говорителят.

Двете най-големи икономики в Азия спорят за суверенитета на островите, известни в Китай като Дяою, от 1971 г.

Контролът над района ще даде на собственика право на проучване и добив на залежи от природен газ и петрол, като двете държави все още не са изпълнили споразумението от 2008 г. да разработват находищата заедно.

Ишихара иска да постигне официално споразумение със собствениците на островите до края на декември, след като получи одобрение от общинския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още