IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на небостъргачите

Каква е зависимостта между строителството на небостъргачи и балонизирането на икономиката?

08:14 | 18.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кулата&nbsp;Burj Khalifa. <em>Снимка: Burj Khalifa&nbsp;</em></p>

Кулата Burj Khalifa. Снимка: Burj Khalifa 

Небостъргачът е нещо, направено от бляскаво бъдеще. Така започва своя анализ Крис Майер, икономист, инвеститор, редактор в инвестиционния блог Capital and Crisis на Agora Financial, и автор на книгата „Инвестирайте като професионалист – тайните на един бивш вътрешен банкер“.

Небостъргачът с рекордна височина често е нещо, направено от комбинация от евтин капитал и дълг, и окичено с голяма доза високомерие на върха.

Някъде сигурно е имало хора от бранша на имоти с кал по обувките и гипсов прах на раменете, които са имали усещането, че бумът на небостъргачите се случва точно преди спукването на балона. Въпреки това бе нужна намесата на икономист, за да опише нещата черно на бяло и да създаде индекс.

През 1999 г. икономистът Андрю Лорънс стори точно това, създавайки индексът на небостъргачите. Той показва, че най-високите небостъргачи изникват точно, когато бизнесът и икономиката започват да се препъват.

Способността на индекса да предсказва краха на пазара е смайващо точна...

През 2005 г. икономистът Марк Торнтън се зае да изследва индекса. Тогава той писа, че „индексът... наистина има добра история на предсказване на основните спадове в икономиката“.

През март от Erste Group публикуваха доклад, в който определиха успеваемостта на индекса като „впечатляваща“.

Показания в миналото

Така например индексът се справи отлично по отношение на пазара в Дубай. През 2007 г. небостъргачът Burj Khalifa (преди известна като Burj Dubai) отне титлата за най-висока сграда от тайванската Taipei 101.

Самата Taipei също се вписва в теорията на индекса. Нейното строителство започне през 1999 г. - точно преди пика на технологичния балон.

Някои от успешните сигнали на индекса в миналото включват:

- Singer Building и (1908 г.) и Met Life Tower (1909 г.) Двете сгради рекордьори бяха изградени именно по времето на Банковата паника от 1907 г., която Торнтън нарича „един от най-резките спадове в американската икономическа история“.

- The Chrysler Building (1930) и Empire State Building (1931 г.), които бяха предвестници на Голямата депресия

- Световният търговски център (1973) и Sears Tower (1974 г.) бяха завършени по време на икономическата криза от 1973 – 1974 г.

- Строителството на малайзийските кули близнаци Petronas Towers (1998 г.) бе започнато в навечерието на Азиатската криза.

От Erste Group посочват, че три от четирите най-високи небостъргача в Европа бяха завършени в Мадрид, малко преди испанският имотен балон да се спука.

Има и редица други примери, които се вписват в теорията, но общата идея е ясна. Това, което на първи поглед изглежда като безобидна шега, всъщност е съвсем реално.

Какво вещае индексът днес?

Последна актуализация: 06:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
този индекс не е верен. В БГ няма ни един небостъргач :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kranc_mk
преди 12 години
Sky tree е кула която я чакаха десетки години да се направи.Инцидентен е този тяхен проект.ТОест преди най-високата им сграда беше телевизонната кула на Токио.Това също е кула не е небостъргач ;).Което означава че ги чака "добра" икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanzaprianov
преди 12 години
В Япония откриха официално втория по височина небостъргач в света, който е висок 634 метра. Какво ли ги чака японците? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още