IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на небостъргачите

Каква е зависимостта между строителството на небостъргачи и балонизирането на икономиката?

08:14 | 18.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кулата&nbsp;Burj Khalifa. <em>Снимка: Burj Khalifa&nbsp;</em></p>

Кулата Burj Khalifa. Снимка: Burj Khalifa 

Сигналите са особено силни що се отнася до пазарите в Китай и Индия. През януари доклад на Barclays, отчасти написан от гореспоменатия Андрю Лорънс, показа, че по-голямата част от небостъргачите, които се изграждат в момента, са именно в Китай и Индия. 

Над половината от 124-те най-високи сгради, които се строят по света, се намират в Китай. През следващите шест години този брой се очаква да се повиши двойно, като непрестанно се покачва и средната височина на сградите.

В Индия едва два от 276-те небостъргача са с височина над 240 м., но през следващите пет години се очакват още 16 такива сгради. Една от тях е India Tower, която ще бъде втората по височина сграда в света.

Според анализа на Barclays, ако историята се окаже права, строителният бум в Китай и Индия може да бъде отражение на неправомерно разпределение на капиталите, което може да доведе до корекция в две от най-големите азиатски икономики през следващите пет години.

Ако продължим на запад, индексът на небостъргачите сигнализира и за пазара на Азербайджан. Да, Азербайджан – малката азиатска държава, разположена на кръстопътя между Източна Европа и Азия.

Нейната малка територия обаче не е проблем за изграждането на сгради с главозамайваща височина. По информация на Erste най-високият небостъргач в света в момента е в процес на проектиране именно в Азербайджан.

Кулата Azerbaijan Tower ще бъде с височина от 1050 м, с което ще изпревари Burj Khalifa с над 200 м.

Той е замислен да бъде изграден на изкуствен остров – един от 41 такива в Каспийско море. Страната има за цел да се превърне в новия Дубай на Каспийския регион. Строителството започва през следващата година и се очаква да бъде завършено през 2019 г.

Приходите от петрол и газ представляват половината от БВП на страната. Дали строителният бранш в Азербайджан не приема високите цени на петрола като даденост? Според Erste тази ситуация може да се интерпретира като дългосрочен предупредителен сигнал за цената на петрола.

Според Майер индексът е един от многото предупредителни признаци. Бумът в Китай и Индия пораждат търсене на стомана, петрол и мед. Днес трябва да сме свръхпредпазливи като инвестираме в тези активи, смята той.

* Статията има аналитичен характер и не е препоръка за инвестиционно решение и за покупка или продажба на финансови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
този индекс не е верен. В БГ няма ни един небостъргач :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
kranc_mk
преди 12 години
Sky tree е кула която я чакаха десетки години да се направи.Инцидентен е този тяхен проект.ТОест преди най-високата им сграда беше телевизонната кула на Токио.Това също е кула не е небостъргач ;).Което означава че ги чака "добра" икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivanzaprianov
преди 12 години
В Япония откриха официално втория по височина небостъргач в света, който е висок 634 метра. Какво ли ги чака японците? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още