IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече никой не предвижда възкресение на гръцкия пазар на имоти

Спадът в търсенето на места е 80% в сравнение с годините на бума

13:49 | 23.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Пазарът на имоти в Гърция продължава да е „разпънат на кръст“ и вече никой не смее да предвижда възкресение, пише гръцкото издание Imerisia.

Търсене на практика не съществува, цените продължават да се понижават, а чуждестранните инвеститори все още ги няма.

На пазара се срещат „исторически големи отстъпки“, като гърците предпочитат да продават при каквито и да е условия, само за да могат да избегнат данъчното бреме, свързано с имотите, пише изданието.

Парцели, еднофамилни къщи, складове, офиси и магазини се продават във всички регионални градове – малки и големи. Купувачи обаче няма. Големи са проблемите и в крайморските и туристическите курорти, където въпреки големите отстъпки, търсене няма.

Доколкото ги има, чужденците купуват много избирателно и чакат последващ срив на цените, за да купят още по-изгодно.

Според оценките на експерти спадът в търсенето в някои региони е достигнал 80% в сравнение с годините на бума.

Пазарни данни

Спадът в броя на издадените разрешителни за строеж в Солун например е 80% от 2005 г. насам. Цените в Солун са отбелязали спад от около 30% между 2008 и 2011 г., в зависимост от имота, локацията, големината и т. н.

До 50% понижение в разрешителните за строителство има в североизточна Гърция, като по отношението на площите на новоизградените имоти понижението достига до 70%. То е най-голямо в Ксанти и най-малко – в Комотини. Цените на жилищата ново строителство в Александруполи са между 1200 и 2000 евро на кв. м, а в Комотини и Ксанти – между 1100 и 1500 евро.

Трудната година, която се очаква за туристическия пазар, създава проблеми и на пазара на имоти в големите туристически дестинации. Проучване на Емпорики Банк описва пазара в Крит като „замръзнал“. Броят на разрешителните за строеж се е понижил с 50%, а безработицата в строителния сектор достига 70%.

В централна Гърция цените се движат между 1100 и 2800 евро на кв. м според локацията на имота. Цените на вилите в крайбрежните райони могат да достигат 5 хил. евро на кв. м.

На Йонийските острови ситуацията е също толкова затруднена. Големи намаления има на о. Керкира за вили с площ от 60 до 180 кв. м. Апартаменти могат да се намерят на цени, стартиращи от 900 евро на кв. м.

Средните цени на парцелите извън регулация са около 15 евро на кв. м. Скъпите вили обаче все още достигат цени от 9 хил. евро на кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ТАТО
преди 12 години
Спадът в търсенето на места е 80% в сравнение с годините на бумаОще може скъпи са имотите гречки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още