IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичните общинари ще направят втори опит за концесията на Западен парк*

Първото гласуване на проекта за концесията се провали заради острата обществена реакция

13:24 | 25.04.12 г.
Столичните общинари ще направят втори опит за концесията на Западен парк*

Столичният общински съвет пак ще гледа предложението за отдаването на концесия на близо 500 дка от Западния парк на утрешното си заседание.

В края на март зам.-кметът Мария Бояджийска представи за първи път предложението на общината за концесията пред съветниците от комисията по околна среда. Гласуването на проекта обаче беше отложено след острата обществена реакция срещу някои от клаузите в договора.

Днес комисията по местно самоуправление на общинския съвет на София реши, че общината няма да плаща на бъдещия концесионер за изградените от него обекти и съоръжения на терена след изтичането на срока на концесията, предаде БТА.

В предишния договор беше заложено точно обратното – общината да купи изградените съоръжения след изтичането на концесията, което на практика означаваше, че тя поема всичките разноски на концесионера по изграждането на постройките.

Трайните постройки ще бъдат изкупувани от общината само при предсрочно прекратяване на договора за концесията, предвижда новото предложение на Столичната община.

Според проекта концесионерът няма да може да строи нови обекти, които не са включени в одобрените в подробния устройствен план на парка, без решение на общинския съвет.

Подробният устройствен план на Западния парк предвижда изграждането на постоянни обекти за хранене и търговия, както и преместваеми обекти.

Бъдещият концесионер се задължава да инвестира в изградените от него обекти, така че след изтичането на срока на концесията да ги предаде на общината в изрядно състояние.

Остава обаче клаузата в проектодоговора, според която концесионерът няма да плаща такса за срока на концесията, а ще е длъжен да направи инвестиции в размер на 5,7 млн. лева.

В договора ще бъде записано също така, че при преобразуване на дружеството, което е спечелило концесията, правоприемникът му няма да има права по договора без решение на Столичния общински съвет.

От организацията на „Зелените“ в столичния квартал „Люлин“ алармират обаче, че в новото предложение на общината не се е променило почти нищо.

Те настояват, че е необходимо изготвянето на паркоустройствен план, който не е толкова общ, колкото подробният устройствен план, и дава точната картина на това какво и къде ще се строи. Заради липсата на паркоустройствен план са заложени минимални суми за ремонти или строеж на сгради без да се знаят техните размери.

Природозащитните посочват, че в договора се дава възможност след няколко години подробният устройствен план да се смени с друг, който предвижда в пъти по-голямо застрояване.

„Зелените“ смятат, че има още много пропуски и „вратички“ в проектодоговора за концесията. Според тях голяма част от текстовете на документа ще бъдат обявени за тайна и скрити от обществеността, въпреки че законът изисква тайна да е само техническа или търговска информация.

Те не са съгласни и с размера на предвидената банкова гаранция, която с течение на годините от концесията ще намалява, както е записано в проектодоговора.

За незаконно строителство пък се предвижда бъдещият концесионер да бъде глобен с 0,5% от банковата гаранция, което е изключително ниска сума, предупреждават „Зелените“.

* Актуализирано със становището на "Зелените"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още