IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на нови жилища в годините на бума е концентрирано по Черноморието

Три четвърти от въведените в експлоатация нови жилища в периода 2004-2011 г. се намират в Бургас, Варна, София, Пловдив и Велико Търново, показва банков анализ

12:40 | 09.05.12 г. 1
<p>
	<em>За 8 години в София са построени близо 19 хил. нови жилища, или 15% от всички новопостроени жилища в страната. Снимка: Investor.bg</em></p>

За 8 години в София са построени близо 19 хил. нови жилища, или 15% от всички новопостроени жилища в страната. Снимка: Investor.bg

Новото строителство в годините на бума е концентрирано по Черноморието, се посочва в анализ на МКБ Юнионбанк, базиран на данни от Националния статистически институт (НСИ).

В периода от 2004 г. до 2011 г. в България са построени 125 хил. жилища, като 48% от тях (около 60 хил.) са по черноморското крайбрежие.

В пет български града (Бургас, Варна, София, Пловдив и Велико Търново) са концентрирани 75% от въведените в експлоатация нови жилища за посочения период, допълват от банката.

Бургас и областта са първенци по новопостроени имоти. За посочените осем години там са издигнати 28% от всички нови жилища.

Варна заема второто място, след като за осемте години в областта са били построени близо 25 хил. нови жилища. София е на трето място със завършени 18 712 жилища, или 15% от всички новопостроени жилищни имоти в страната.

На четвърто и пето място са съответно Пловдив и Велико Търново със съответно 7 704 и 5 773 жилища.

Пикът при това строителство е бил през 2009 година, когато са въведени в експлоатация общо 22 хил. жилища. Половината от тях се намират в морските ни градове.

От 1975 г. насам в България са построени нови 781 хил. жилища. Най-голям дял от тях (над 328 хил., или реално половината) са въведени в експлоатация в периода 1985-1992 г.

Влошаването на демографската картина в страната влияе негативно на строителната продукция, посочва се в анализа.

През последното десетилетие българското население се е стопило с над половин милион души, като освен в селата се наблюдава намаление на населението и в градовете.

Очакванията са тези тенденции да се задълбочават през следващите десетилетия.

Недоброто състояние на част от сградния фонд у нас обаче смекчава ефекта от демографските тенденции, тъй като се засилва търсенето на нови и по-качествени жилища, допълват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Строяха се кошари, но овцете или измряха или взеха че мигрираха при по добри овчари.:D Така де, там по добрите овчари отглеждат овцете си по щастливи, а тук само стрижат!:))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още