IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатството на американците с ръст до 7-годишен връх

Повишението през първото тримесечие отразява главно поскъпналите акции, но и стабилизирането в цените на жилищата

14:20 | 08.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Богатството на американците с ръст до 7-годишен връх

Богатството на американските домакинства през първото тримесечие на годината е увеличило размера си до най-високото ниво от седем години заради скока в цените на акциите и стабилизирането на стойностите на жилищата, съобщи Bloomberg.

Нетната стойност на активите на домакинства и нефинансовите институции се е увеличила с 2,83 трлн. долара от януари до март до 62,9 трлн. долара, съобщи Федералният резерв. Това е най-големият ръст от последните три месеца на 2004 г.

Скокът отразява 12-процентното повишение на цените на акциите през първите три месеца на годината. Печалбите от акции обаче се сринаха с близо 50 на сто в последните два месеца.

Стойността на финансовите активи, държани от американските домакинства, включително акции и пенсионни фондове, се е увеличила с 2,29 трлн. долара през първото тримесечие, показват данните.

Стойността на недвижимите имоти, притежавани от американците, се е увеличила с 458,6 млрд. долара, което е първият й ръст от второто тримесечие на 2010 г. и най-голям скок от първото тримесечие на 2006 г.

„Печалбите от инвестициите в акции ще бъде стабилен източник на богатство за домакинствата“, коментира Пол Еделщайн от IHS Global Insight.

Според него цените на жилищата няма да нарастват рязко в бъдеще, както и доходите на американците, затова и възможностите за инвестиции в момента не са много.

Същевременно задлъжнялостта на домакинствата в САЩ е намаляла със само 0,4% през първите три месеца на годината спрямо същия период на миналата година.

Дълговете по ипотечните кредити са намалели с близо 3% на годишна база, но по потребителските и други видове заеми са се увеличили с почти 6 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още