IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителите в Сингапур са обнадеждени за пазара на имоти

Строителният бранш не очаква нов кръг от мерки за охлаждане на пазара, защото експерти очакват цените да продължат да падат

13:56 | 16.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Строителите в Сингапур са обнадеждени за пазара на имоти

Само преди месец строителните компании в Сингапур бяха обзети от тревога, че силните данни за имотния сектор биха могли да предизвикат поредна вълна от държавни мерки за охлаждане на жилщния пазар, пише онлайн изданието Today Online.

Сега обаче тези опасения изглежда, че бързо се разсейват. Няколко агенции вече повишиха рейтингите си за акциите на строителните фирми, а икономистите очакват секторът да продължи да нараства след изненадващо добрите резултати за първите три месеца на годината. За периода секторът е отбелязал ръст от 7,7%, което е много над отчетените 1,1% при предишното изследване през март.

Според анализаторите от Standard Chartered  една от пет строителни фирми, опериращи в Сингапур, очаква цените на жилищата да продължат да се увеличават, в сравнение с нито една за първите три месеца на годината.

"Изненадващо миналата година бе отчетен ръст на заплатите от 6,4%. Достъпността на жилищата се е подобрила, а цените им са се увеличили само с 6%", посочват експертите, като допълват, че не очакват държавата да въведе още мерки за охлаждане на сектора.

"След петте кръга от мерки индексът на цените на частните жилища се понижи с 0,1% през първото тримесечие за първи път от 2009 г. насам. Покупките на частни домове от чужденци намаляха със 78%, а обемът и цените на препродажба на държавни жилища също се успокоиха", отбелязват от Standard Chartered.

Според съветника от HSR Property Group Доналд Хан цените на жилищата през второто тримесечие ще се понижат. Той допълва, че офертите на строителите за покупка на парцели през тази година са "на разумни нива", което е предпоставка за реализирането на печалба през идните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още