IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски експерти виждат опасност от балон на имотния пазар в Норвегия

Наскоро норвежката централна банка предупреди за дългосрочните рискове за икономиката от покачващите се цени на жилищата

12:11 | 26.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Американски експерти виждат опасност от балон на имотния пазар в Норвегия

За балон на пазара на имоти в Норвегия предупреждават експерти от Федералния резерв на Сан Франциско, цитирани от CNBC.

Специалистите посочват в доклад, че принципно балоните са трудни за идентифициране, защото цените на имотите може да се подхранват от поемането на по-висок риск, но може и да има икономически основания за ръстовете.

Авторите на доклада са проучили общественото мнение в Норвегия и нагласите на гражданите към ситуацията на пазара на имоти и са сравнили резултатите с изводите, направени от аналогично проучване в САЩ преди 5 години.

Експертите са установили редица паралели, които предполагат, че норвежката икономика е изправена пред същата опасност, през която премина американската.

Преди кризата на жилищния пазар в САЩ купувачите на имоти бяха оптимистично настроени за цените и съответно жилищата поскъпваха. Подобна тенденция се наблюдава и в Норвегия, което предполага „нерационално надуване на балон“, предупреждават специалистите.

Жилищата в Норвегия са поскъпнали с поне 30% от 2006 г. насам, а норвежките граждани очакват все по-висока възвръщаемост от инвестициите в имоти дори при устойчиво съотношение между наем и цена.

"Това противоречи на идеята за рационално ниски рискови премии, но е в съответствие с поведението на инвеститорите по време на формирането на балона", посочва се в доклада.

Икономиката на Норвегия отбелязва солиден растеж, който отчасти се дължи именно на бума на жилищния пазар. Дори норвежката централна банка предупреди за дългосрочните рискове за икономиката от покачващите се цени на жилищата, като миналия месец задържа основния лихвен процент на 1,5%.

"Историята ни учи, че моментите на устойчива и бърза кредитна експанзия, в комбинация с процъфтяващи цени на активите, са почти винаги следвани от периоди на финансово напрежение", заключават експертите.

"Времето ще покаже дали нещата ще се развият по различен начин за норвежкия пазар на имоти“, допълват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още