IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховният административен съд окончателно спря проект за строителство в Иракли

Заради застрояването на Иракли Европейската комисия води наказателна процедура срещу страната ни

13:38 | 09.07.12 г. 1
Върховният административен съд окончателно спря проект за строителство в Иракли

Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря проекта на "Суис пропъртис" за строителство в Иракли. Това съобщи за Investor.bg Янина Танева от гражданската група „Да спасим Иракли“.

С решение от 6 юли ВАС потвърждава решението на Бургаския административен съд от септември миналата година, с което издаденото на фирмата разрешение за строеж в защитената местност беше обявено за незаконно.

В решението на Върховния съд се посочва, че Административният съд в Бургас е провел съдебно производство, в което са били спазени всички процесуални разпоредби на Административнопроцесуалния кодекс и Гражданския процесуален кодекс.

От ВАС заключават, че съдът в Бургас е дал пълна възможност за изясняването на обективната истина и правилно е преценил, че при реализирането на инвестиционните намерения на фирмата „Суис пропъртис“ не е взето предвид в каква степен се засягат местообитанията на защитени видове.

Проектът за застрояване на местността Иракли беше представен през 2006 г. и предизвика силна обществена реакция. След намесата на екоорганизации Министерството на околната среда и водите наложи със заповед забрана на строителството в защитената територия.

По-късно регионалната екоинспекция в Бургас също издаде заповед за спирането на строителството в местността заради незаконосъобразно издадено разрешително за строеж.

Заради застрояването на Иракли Европейската комисия води наказателна процедура срещу страната ни. В тази връзка Янина Танева коментира, че е прецедент български съд да се произнесе преди това да е направено от европейските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Едно време ходех на пионерски лагер лятото в Иракли - години наред през 60-те и 70-е на ХХ век. И досега не мога да забравя каква красота и спокойствие имаше там, какъв безкраен и ненаселен плаж, имаше и кей. Там научих и новината за кацането на американците на Луната 1969 г. Топла и чиста морска вода, топла и чиста речна вода при устието на реката... топъл и чист пеещ пясък ....само там имаше такъв.Миналата година бях пак там - пълно е с хора, кеят вече не съществува, а застрояването си върви и върви под най-различни форми. И нищо не е като едно време.И това е тъжно. Много тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още