IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ECDC: 23% от площите в молове в България са празни

Във второстепенните градове свободните площи са над 30%, посочват от инвестиционния фонд

12:23 | 06.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ECDC: 23% от площите в молове в България са празни

Около 23% от площите в търговските центрове в България стоят празни към края на второто тримесечие на годината. Това сочат данни на инвестиционния фонд European Convergence Develop. CoPLC (ECDC), който има проекти за четири мола у нас.

Въпреки че свободните площи в столицата отчетоха лек спад, делът във второстепенните градове е над 30%, смятат специалистите от фонда.

Тази година се оказа „много предизвикателна“ за българския пазар на търговски площи с 9 нови мола, които в момента са в процес на изграждане. Те ще прибавят към пазара обща брутна отдаваема площ от 318 хил. кв. м.

До края на тази година делът на търговски площи на 1000 души население в страната ще достигне около 100 кв. м при средно 200 кв. м в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). До края на 2013 г. делът в столицата ще надмине 300 кв. м на 1000 души, казват от фонда. 

Средните наеми в моловете в страната към първото тримесечие бяха 13 евро на кв. м на месец, което е с над 14% по-малко в сравнение с година по-рано. В София наемите се понижиха с 12%, а в другите големи градове в страната – с над 16% за същия период.

През първото тримесечие на годината на инвестиционния пазар не бяха сключени големи сделки с бизнес имоти. Нагласата на инвеститорите е сходна на общия спад на инвестициите в ЦИЕ. Основната причина за него е липсата на банково финансиране, което се очаква да бъде огромно предизвикателство за сектора в региона и за напред.

Фондът ECDC има проекти за молове във Варна, Русе, Сливен и Бургас, както и множество проекти в Румъния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още