IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхът от риск настъпва на пазара на имоти в Европа

Въпреки това на континента все още има добри възможности, смятат специалисти

14:50 | 09.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Страхът от риск настъпва на пазара на имоти в Европа

Предпазливостта към риска остава основната тема на европейските пазари на имоти, сочи нов доклад.

Според LaSalle Investment Management предпазливостта и преимущественото търсене на безопасни инвестиции са се повишили до много по-високи нива, като цените на първокласните имоти постоянно се повишават през последните шест месеца.

Според доклада разграничението между най-търсените и отдадени под наем имоти на първокласни локации и всички останали имоти е по-голямо от когато и да било, пише Property Funds World.

След сравнителното затишие в началото на годината, на хоризонта се появи нов набор от негативни, като през 2013 г. се очаква политическата и икономическа несигурност да продължат.

Към момента все още се смята, че едно евентуално контролирано излизане на Гърция от еврозоната би могло да бъде понесено от пазара на имоти в Европа. При сценарий на неконтролиран фалит или по-нататъшно влошаване на доверието спрямо Испания рисковете за пазара биха били доста по-трудни за овладяване.

Негативния натиск върху нивата на доходност се движи основно от инвестиционния фокус предимно върху най-горния сегмент на пазара.

Великобритания остава най-ликвидният пазар в Европа за стабилни, първокласни имоти, привличащи международните инвеститорите, които търсят безопасно убежище.

Броят на продавачите през първите шест месеца на годината се повиши спрямо същия период на 2011 г., като се забелязва и повишен брой сделки по отношение на второстепенни пазари и активи, отново най-видни във Великобритания.

Инвестиционните обеми отчетоха резки спадове през първото тримесечие, което бе утежнено от значително забавяне във Франция.

От компанията коригират надолу прогнозата си за обема на инвестициите през 2012 г., който вероятно ще се понижи с 20% на годишна база.

Доколкото са останали кредитиращи банки, те се ограничават основно до своя вътрешен пазар или до пазарите във Великобритания, Франция и Германия и то единствено когато става въпрос за първокласни активи.

Кредитиране от над 100 млн. евро е ограничено до единици банки на континента.

“Първите шест месеца на годината се оказаха труден период за инвеститорите в имоти в Европа”, коментира Алистър Сийтън, директор Проучвания и стратегия в LaSalle Investment Management Europe.

„Основният въпрос за международните инвеститори остава дали те трябва да заобикалят Европа като цяло.“

От компанията смятат, че Европа не би трябвало да се задрасква от инвестиционната карта, тъй като изолирането на задлъжнелите инвеститори ще продължи да предоставя изгодни възможности на онези, разполагащи с капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още