IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Празните първокласни офиси в центъра на София са се увеличили към края на юни

Наемите остават стабилни и натискът върху тях отслабва, смятат консултанти

14:26 | 24.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Празните офиси в центъра на София са се увеличили заради новите проекти, които излязоха на пазара и все още не са заети на 100%. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Празните офиси в центъра на София са се увеличили заради новите проекти, които излязоха на пазара и все още не са заети на 100%. Снимка: sxc.hu

Общо 31% от офисите клас А в централния бизнес район на столицата са били незаети към края на второто тримесечие на годината, пише в доклад на консултантската компания MBL|CBRE.

За сравнение, към края на първото тримесечие незаетите първокласни офиси бяха 22%. Експертите обясняват увеличението на дела на празните офиси с новите проекти, които излязоха на пазара и все още не са отдадени на 100%.

Като цяло за столицата общият дял незаети офиси към края на юни се е повишил леко до 21,7% от 21,3% към края на март, което е първият ръст за повече от година. Така обемът от празни офиси в София е достигнал 325 хил. кв. м., показват резултатите от проучването на компанията.

Повишението на незаетите офиси клас А в централната бизнес част на града е важен фактор предвид традиционно силното търсене на площи в този сегмент и тяхната устойчивост по време на слаб пазар. Както бе видно от началото на кризата, този тип площи, разположени в централните части, се отдават най-бързо и предоставят по-голяма сигурност на наемодателите в сравнение с площите извън първокласния сегмент.

Въпреки ръста на празните първокласни офиси обаче общият дял на незаетост в центъра на София за второто тримесечие остава най-нисък – 19%, следван от 21,2% в широкия център и 22% в покрайнините на града.

От компанията смятат, че делът на свободните офиси може да продължи да се повишава поради високата  строителна активност в сегмента, въпреки свитото търсене. Общо 100 хил. кв. м нови офиси се очаква да излязат на пазара до края на 2012 г., а консултантите от MBL не очакват търсенето да компенсира новото предлагане.

Наеми и предлагане

Наемните нива се очаква да останат сравнително стабилни. През второто тримесечие на годината също не са били забелязани значителни колебания в наемите на офисите клас А и Б, пише в доклада

Според експертите пазарът се стреми да възвърне своето равновесие, тъй като предлагането на нови площи не надхвърли 30 хил. кв. м за тримесечие, а търсенето остава стабилно, макар и не особено високо. В резултат на това негативният натиск върху наемните нива, който характеризираше пазара през последните две години, отслабна, посочват от компанията.

Общият обем от офиси се повиши до 1,5 млн. кв. м, като въпреки новите проекти офисите клас А представляват все още по-малко от 50% от запасите на пазара. Проектите в процес на развитие се понижиха с 5% до общо 276 хил. кв. м, а други 204 хил. кв. м. остават замразени временно или за неопределен срок. Общо 70% от проектите в процес на изграждане са в покрайнините на София.

Офисите клас А в центъра се предлагат на средни нива от 16 евро на кв. м на месец.  Все още има наемодатели, които искат 20 и дори 25 евро на кв. м за площи на централни локации, но такива нива няма да бъдат достигнати в скоро време, смятат от компанията.

Офертните нива за първокласните площи в широк център и покрайнините остават на нива съответно между 10 и 9,3 евро на кв. м.

Наемите клас Б в центъра са средно малко над 8 евро и между 6,5 и 7 евро на кв. м извън него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още