IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ваканционни имоти в Гърция крие атрактивни възможности

Възможностите за инвестиции в подценени имоти в страната генерират все по-голям интерес

17:13 | 24.09.12 г.
Пазарът на ваканционни имоти в Гърция крие атрактивни възможности

Гръцкият пазар на ваканционни имоти все още не е достигнал пълния си потенциал, но заради кризата инвеститорите ще имат все по-атрактивни възможности, пише в доклад на консултантската компания Savills.

Експертите посочват, че търсенето от страна на чужди купувачи на имоти допреди няколко години е било по-скоро спорадично и се е движело основно от по-заможни туристи. В повечето случаи те са се интересували от стари, традиционни къщи в малките населени места, които могат да бъдат реновирани, или от нови и модерни жилища в оживени курорти, в близост до международни летища.

С течение на времето търсенето на ваканционни жилища в Гърция се е засилило, като са се оформили райони, където чуждестранните купувачи доминират, като например Миконос, Санторини, Парос, Йонийските острови, Корфу, Родос и други.

Основно интересът идва от британци, руснаци, швейцарци и скандинавци, като в последните години на гръцкия пазар идват запитвания и от американци, израелци и белгийци.

В доклада се посочва, че заради кризата търсенето на ваканционни жилища се е свило с 15%, въпреки че продавачите проявяват далеч по-голяма гъвкавост. Това се е отразило негативно и на обема на транзакциите в последните месеци, като потенциалните купувачи са заели позиция на изчакване, за да видят развоя на събитията и дали Гърция ще излезе от еврозоната.

Спадът на цените обаче, в комбинация с държавната приватизационна програма, са създали доста изгодни инвестиционни възможности. От консултантската агенция посочват, че получават все повече запитвания от потенциални купувачи от Китай, Русия, Великобритания и Германия, които имат интерес към подценени имоти.

Експертите разделят потенциалните купувачи в Гърция на две категории: такива, които търсят модерни имоти в престижни и лесно достъпни курорти предимно за лично ползване, както и купувачи, които търсят възможности за възвръщане на инвестицията. Вторите се интересуват основно от закупуване на подценени имоти.

Цените на ваканционните имоти в Гърция бяха тясно свързани с икономическия растеж и растяха в унисон с цените на останалите европейски пазари. В сравнение с 2007-2008 г. цените на ваканционните жилища са паднали с около 30%, в зависимост от локацията.

Според експерти в страната насърчаването на туризма, който сформира и по-голямата част от брутния й вътрешен продукт, би могло да доведе още купувачи на ваканционни жилища.

От браншовите туристически организации в Гърция предлагат да се засилят инвестициите в качествената туристическа инфраструктура. Като спънка обаче се очертават бюрократичните процедури, свързани със строителството на нови ваканционни жилища, което може да се отрази на запасите на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още