IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сътресенията в сектора на имотите пренаредиха списъка с най-богатите китайци

През 2012 г. броят на милиардерите в долари е намалял с 20 до 251 души, показват данни на консултантска компания

11:35 | 25.09.12 г.
Сътресенията в сектора на имотите пренаредиха списъка с най-богатите китайци

Мнозина от най-богатите китайци изгубиха част от състоянието си през тази година заради забавянето на икономическия растеж и по-слабия пазар на имоти, който промени структурата на богатството им, пише The Wall Street Journal.

Блзио 50% от хилядата най-богати китайци са регистрирали финансови загуби, като средно състоянието им е намаляло с 9% до 860 млн. долара на годишна основа, показва нова класация на базираната в Шанхай компания Hurun.

Почти 40 от най-състоятелните китайци са загубили половината от богатството си, а броят на милиардерите в долари е намалял с 20 до 251 души в сравнение с миналата година, сочат данните на компанията.

Прагът за влизане в списъка на първите хиляда най-богати китайци се е понижил с 9% до 290 млн. долара, а производството е изместило имотите от водещото място на източниците на богатство сред ултрабогаташите в Китай.

Новокоронованият най-богат китаец е Дзун Цинхоу, който през миналата година бе на второ място. Състоянието му се оценява на 12,6 млрд. долара и е натрупано от строго контролираната от него империя за напитки Hangzhou Wahaha Group.

Състоянието на 68-годишния Дзун е нараснало спрямо миналата година, когато беше 10,7 млрд. долара.

Магнатът, който основа фирмата си през 1987 г., обикаля света в търсене на сделки в опит да изнесе парите си извън Китай, но до момента планове му не се увенчават с особен успех.

Дзун отне водещата позиция на собственика на Sany Heavy Industry Лян Уънгън, който тази година е на пето място със състояние от 7,3 млрд. долара. Миналата година то възлизаше на 11 млрд. долара.

Подобно на миналогодишната класация, четирима от 10-имата най-богати китайци са свързани със сектора на имотите, въпреки че състоянието на двама от тях е намаляло значително.

Някои магнати от бранша обаче продължават да са във възход. Уан Дзянлин, основател на строителната компания Dalian Wanda Group Corp., се изкачва на второ място от шесто миналата година, като състоянието му е нараснало от 7,1 млрд. долара до 10,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още