IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължителното застраховане на общинските имоти срещу земетресения на финалната права

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за общинската собственост, свързани със застраховането на общинските имоти

15:26 | 17.10.12 г.
Задължителното застраховане на общинските имоти срещу земетресения на финалната права

Застроените имоти - публична общинска собственост задължително ще трябва да се застраховат и срещу природни бедствия и земетресения.

Това предвиждат промени в Закона за общинската собственост, които бяха приети от депутатите на първо четене, предаде БТА.

Имотите, които подлежат на задължително застраховане срещу природни бедствия, ще се определят от общинските съвети по места, записано е още в закона.

И сега по закон общините са длъжни да застраховат имотите си, но не беше определен обхватът на рисковете по задължителното имуществено застраховане.

С приетите на първо четене поправки обаче се въвежда минимален обхват на задължителни за покритие застрахователни рискове за имотите - общинска собственост. В тези рискове се включват природните бедствия.

Министерският съвет реши да задължи общините да застраховат имотите си срещу природни бедствия и земетресения още в края на август. Поправките в Закона за общинската собственост бяха внесени за обсъждане в парламента в началото на септември.

За задължителни застраховки на общинското имущество срещу земетресения и природни бедствия се заговори след земетресението в Перник през май. Оказа се, че общината не е застраховала имотите си заради липсата на средства, заради което държавата похарчи милиони по възстановителните работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още