IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възход и падение на „Витошка“ на световната модна сцена

С 20% до 480 евро за кв. м годишно са паднали наемите на Витошка за година

13:59 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Възход и падение на „Витошка“ на световната модна сцена

Последните седем години се оказаха динамичен период за пазара на имоти, през който станахме свидетели на краха на водещи пазари и края на глобални конгломерати, които скоро преди това всички смятаха за непоклатими.

Точно толкова отне на столичния бул. „Витоша“ да премине от групата на най-скъпите търговски локации в света към дъното на класацията на консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W), която всяка година проучва и подрежда общо 62 търговски улици на пазари по целия свят.

За високите наеми, които столичният булевард поддържаше по време на годините на бума, все още няма логична пазарна обосновка. Те обаче бяха причина Витошка да бъде 22-та най-скъпа търговска локация в света през 2005 г. - факт, който будеше недоверие и недоумение у мнозина родни и чуждестранни анализатори.

През следващите години обаче улицата започна да губи блясъка си и в сърцето на кризата през 2009 г. вече бе на 53-о място в класацията.

Според тазгодишното подреждане булевардът е спаднал до 59-о място от класираните 62 търговски улици със среден годишен наем от 480 евро на кв. м., което е с с 20% по-малко спрямо 2011 г. Това е и една от локациите, на които е регистриран най-голям спад на наемите в Евопа през последната година.

По данни на компанията повечето от търговските улици в Европа, Близкия Изток и Африка са се характеризирали с относително стабилни наемни нива. Сред по-съществените изключения са Гърция, България, Ирландия и Унгария.

Наемитe на търговските площи у нас са паднали средно със 7,7% през първата половина на годината, главно поради нарасналото предлагане на площи, посочват от C&W.

Търсенето остава ограничено и селективно на фона на понижаващите се продажби на дребно и въпреки продължаващата експанзия на някои от търговците в България. Въпреки че интересът е концентриран основно в София, редица оператори се стремят към по-голямо присъствие и в другите големи градове.

Сред останалите търговски улици в градовете извън София, които се споменават в проучването, са „Александър Батенберг“ в Пловдив и „Александровска“ в Бургас, и двете със среден наем от 300 евро на кв. м на година, както и „Княз Борис I” във Варна с 360 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още