IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват спад на обема на инвестициите в жилища в Германия през годината

Жилищният пазар в Германия все още има потенциал за растеж

14:37 | 02.01.13 г.
Очакват спад на обема на инвестициите в жилища в Германия през годината

Обемът на инвестициите в жилищни имоти в Германия се очаква да намалее през 2013 г., след като през миналата година достигна най-високо равнище за периода след кризата заради засиленото търсене на сигурни активи от страна на инвеститорите, пише Financial Times.

Частичното съживяване на финансовите пазари и наличността на няколко големи портфейли от имоти стимулираха сделките през 2012 г., когато инвеститорите похарчиха близо 11 млрд. евро за жилищни имоти в Германия.

Сделките с жилищни портфейли бяха характерна особеност на германския пазар на имоти още през първата половина на миналото десетилетие, когато чужди фондове за частен капитал и финансови инвеститори разграбваха по десетки хиляди апартаменти наведнъж.

Много от имотите бяха собственост на местните власти или на големи работодатели, като държавната железопътна компания Deutsche Bahn.

Обемът на сделките се срина по време на финансовата криза с отшумяването на ентусиазма на пазара, след като някои компании разбраха, че един от очакваните начини да пласират закупените имоти - продажбата на техните наематели, не е толкова лесен, колкото са очаквали.

Сравнително силната германска икономика обаче и липсата на други възможности за инвестиции в еврозоната предизвикаха съживяване на интереса към германския жилищен пазар.

Въпреки че жилищните цени в Германия бяха в стагнация в продължение на дълги години, през последните две години те отчетоха силен ръст и дори централната банка предупреди за риск от балон на жилищните цени.

Според анализатора от Bankhaus Lampe Георг Кандерс 2012 е била добра година за публичните компании за имоти в Германия. "Беше набран капитал, бяха осъществени някои големи придобивания и имаше добри условия за рефинансиране. Основните показатели на пазара бяха добри. Въпреки че се очаква населението на страната като цяло да намалява, в големите градове, където са съсредоточени жилищните портфейли на повечето компании, то все пак нараства", отбелязва експертът.

"Все още мисля, че пазарът има потенциал за растеж", прогнозира той.

Според Матиас Пинк от Savills в Германия броят на портфейлните сделки през 2013 г. ще бъде същият, както през 2012 г., но според него може да се очаква разширяването на обема на жилищата в портфейлите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още