IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ въвежда ограничения за ипотечното кредитиране

Банките са инструктирани да отпускат ипотечни кредити на чужденци до 50% от стойността на имота, а на местни – до 70%

09:18 | 03.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ОАЕ въвежда ограничения за ипотечното кредитиране

Централната банка в Обединените арабски емирства (ОАЕ) въвежда ограничения за ипотечното кредитиране, за да предотврати нов балон на пазара на имоти, предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници, пожелали анонимност.

Централната банка е разпространила писмо до търговските банки, в което ги инструктира да отпускат ипотечни кредити на чужденци до 50% от стойността на имота, а на местни – до 70%.

Все още не е ясно дали спазването на инструкциите е препоръчително, или задължително за кредиторите. Не е ясно също така дали ограниченията ще важат за гражданите на другите държави от региона на Персийския залив, които също правят мащабни инвестиции в имоти в ОАЕ.

Засега от централната банка отказват коментар, тъй като в страната е практика подобни инструкции да се издават в писма, които не са предвидени да бъдат публични.

Информационната агенция припомня, че цените на имотите се сринаха с повече от 50% между 2008 г. и 2011 г., което предизвика криза с корпоративните дългове в Дубай и мащабното им преструктуриране.

Тази година обаче цените на жилищата в някои части на Дубай започнаха отново да се повишават с бързи темпове, а строителните предприемачи предприеха нови планове или възобновиха стари мащабни и луксозни проекти. Така се възродиха опасенията на централната банка, че ще се стигне до нов кръг спекулации на пазара на имоти.

Банкери, пожелали анонимност, обаче изразяват изумлението си от новите инструкции, които могат да навредят на доверието във възстановяването на пазара на недвижими имоти и на акциите на строителните предприемачи и банките.

Постоянно пребиваващите в страната чужденци съставляват по-голямата част от населението на ОАЕ, посочват от агенцията. Много граждани на Иран и Индия пък са инвестирали в имоти в страната, тъй като я считат за сигурно убежище от политическата и икономическа нестабилност в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още