IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 1400 евро/м2 стигат някои офертни цени за земя в центъра на София

Сделките за дългосрочно наемане на земя станаха популярни през последните години, казват експерти

13:35 | 11.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До 1400 евро/м2 стигат някои офертни цени за земя в центъра на София

Въпреки пониженията в нивата през последните години, предлагането на парцели, подходящи за изграждане на офиси и други имоти, в центъра на София остава ограничено и на сравнително високи цени. По данни на консултантската компания MBL|CBRE цените, искани от продавачите, „в някои екстремни случаи“ може да достигнат нива от 1000-1400 евро на кв. м на базата на обща застроена площ.

Специално инвеститорите в офис площи предпочитат да се фокусират предимно върху централните райони на столицата, където наемните нива са най-високи, а делът на незаетите площи – най-нисък.

Въпреки това терени за строителство в тази част на града се намират трудно, поради редица проблеми, свързани със собствеността, градоустройствени изисквания и високите офертни цени, казват специалистите.

Предлаганите от купувачите цени са между 200 и 300 евро на кв. м за най-добрите локации, а офертните варират между 400 и 500 евро, а в някои случаи много повече.

През последното тримесечие на 2012 г. на пазара в столицата са били сключени три мащабни сделки от страна на хипермаркетите Kaufland и Lidl.

Сделките за терени за изграждане на индустриални площи и мащабни хипермаркети се сключват на цени от 80 до 100 евро на кв. м в рамките на града и 30 до 50 евро на кв. в районите извън Околовръстното.

Любопитна е една от въпросните три сделки за терен от 6 хил. кв. м, който Lidl нае за срок от 30 години. Подобни сделки са станали по-популярни през последните две години. При тях собственикът на земята има възможност да получава доход за периода на договора, като същевременно да запази собствеността си и да се възползва от евентуалния ръст в нейната стойност след години, обясняват от компанията.

Индустриални площи

Относно модерните индустриални площи в столицата, общата наличност се е повишила с близо 49 хил. кв. м през последното тримесечие на 2012 г., достигайки до 2,23 млн. кв. м. За цялата 2012 г. инвентарът се е увеличил с 4,11% на годишна база в сравнение с ръст от 4,92% година по-рано.

Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още