IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да си изтеглиш къща от интернет. Буквално

Как технологиите за триизмерно принтиране ще променят строителната индустрия?

10:03 | 01.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Визуализация на първата принтирана 3D сграда, която се очаква да бъде създадена през 2014 г.<em> Изображение:&nbsp;Universe Architecture</em></p>

Визуализация на първата принтирана 3D сграда, която се очаква да бъде създадена през 2014 г. Изображение: Universe Architecture

Подобно е мнението на Беркок Кошневис, професор по индустриален и системен дизайн в Южнокалифорнийския университет. Той смята, че сегашният модел на сторителство е бавен, изисква много ресурси и работна ръка, изложен е на редица рискове, става причина за замърсяване, предразполага към корупция, като същевременно е изключително скъп и неефективен.

Дългосрочната му визия е, че цели квартали ще може да бъде изграждани за части от цената, нужна за тяхното строителство сега, и за много по-кратки срокове, като целият процес ще бъде значително по-безопасен и гъвкав.

Изграждането ще включва същевременно и всички инсталации, довършителни работи, дори боядисване.

Според него къща с площ от от 2500 кв. фута (над 230 кв. м) може да бъде завършена за 20 часа. Наред с това са възможни и с до 30% по-ниски разходи за материали и до 55% по-ниски разходи за труд.

Лунни сгради

Но да оставим възможностите, които 3D принтерите предлагат за иновативни строителни решения на Земята. Сякаш те не са достатъчни, че някои специалисти имат дори още по-дръзки планове.

Само преди три седмици от студиото на британския архитект Норман Фостър, известен с множество смели и мащабни проекти по света, обявиха проект за използване на технологиите за строителството на сгради на Луната.

Екипът на Лорд Норман Фостър, който имаше планове за проект от над 1 млрд. евро на българското Черноморие, в момента проучва възможностите за използване на лунна почва за строителството на сгради. Това има за цел да реши трудностите по транспортиране на материали до Луната.

Специалистите са проектирали лунна база с капацитет за четирима души, която ще има за цел да ги предпазва от метеоритен дъжд, радиация и големи температурни амплитуди. За целта архитектите са създали прототип от строителен блок с маса от 1,5 тона, за който е ползван материал, наподобяващ лунна почва.

Планираната база е предназначена да бъде изградена на на Южния лунен полюс, където има почти постоянна слънчева светлина на хоризонта, уточняват от компанията.

Проф. Кошневис дава пример с подобен лунен проект, по който екипът му работи с подкрепата на НАСА. Той предвижда строителството на лунни съоръжения отново чрез технологията за триизмерно принтеране. Сред тях са съоръжения за кацане, хангари, защитни помещения и стени и др.

Предвид тези и редица други примери виждаме, че строителният сектор го очаква интересно бъдеще, което може тотално да промени облика му и бизнес моделите, властващи в продължение на много години. Същото важи за всички останали индустрии, изложени пряко на ефекта от революционните технологии.

Предвид потенциалните загуби на работни места, които такива промени вещаят, проф. Кошневис предлага различна гледна точка. На практика могат да бъдат създадени много нови работни места в строителството вследствие на подобни нововъведения, смята той. Така например в момента жените, както и някои възрастови групи, в много случаи са изключени от строителството. С новите решения много иновативни дейности биха могли да бъдат изпълнявани и от специалисти над определена възраст.

Като пример той казва, че в началото на миналия век в САЩ над 60% от населението се е занимавало с фермерство. Днес делът на фермерите е под 1%.

В резултат на внедряването на новите земеделски технологии не настъпи краят на света, коментира той. Същото ще бъде и с новите строителни технологии. Винаги ще са възможни икономически подобрения в резултат на напредъка и употребата на нови технологии там, където има смисъл от тях, заключава той.

Вижте тук как ще изглеждат някои от проектите за 3D принтирани сгради

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ей това може да ускори търсенето на нови парцели и да им "определи" цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Мдаа..."с помощта на 3D принтери бихме могли да произвеждаме ... дори храни"Технологията е достъпна от хилядолетия, но само за хора с висок морал. Като ето Този:"Но Иисус им рече: няма нужда да отиват; дайте им вие да ядат. А те му казват: ние имаме тук само пет хляба и две риби. Той рече: донесете Ми ги тука. И, след като заповяда народу да насяда на тревата, взе петте хляба и двете риби, погледна към небето, благослови и, като разчупи, даде хлябовете на учениците, а учениците - на народа. И ядоха всички и се наситиха; и дигнаха останали къшеи дванайсет пълни коша; а ония, които ядоха, бяха около пет хиляди души, освен жени и деца."Из "Свето Евангелие от Матея":))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още