IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-високо оценените работодатели сред студентите ни за 2022 г.?

Сред първите три големи компании има две технологични фирми, но лидерът е от друга сфера

09:40 | 29.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unsplash.com</em></p>

Снимка: Unsplash.com

Нов лидер сред големите компании се сформира в класацията за най-желан работодател на ежегодното независимо проучване Graduate Survey, което класира най-желаните работодатели в България от 2017 г. насам. 

Класацията на компаниите с най-високо оценен имидж като работодател оглавява фармацевтичната Софарма АД. Топ 3 сред компаниите с повече от 250 служителя допълват Bosch Engineering Center Sofia (2) и IBM Bulgaria (3). Сред компаниите с персонал под 250 души начело застават CocaCola Bulgaria EOOD (1), Tavex Gold & Exchange (2) и Accedia JSC (3). 

Интересен факт е, че сред компаниите с под 250 служителя подразделението за IT услуги към международния гигант от бързооборотната индустрия CocaCola се задържа като лидер, след като през 2021 г. отново бе начело, докато при компаниите с 250+ служителя има нов лидер, където се озова Софарма АД, бележейки напредване с 1 позиция. 

Ето и как са класирани Топ 50 (на компаниите с над 250 души персонал) и Топ 20 (на компаниите с по-малко от 250 служителя).

„Централна кооперативна банка“ АД е най-високо оценяваната от студентите като работодател банка, като заема 23-о място. На 28-о и 29-о място пък се подреждат следващите кредитни институции – „Уникредит Булбанк“ АД и „Банка ДСК“ АД.

През тази година от организаторите разкриват повече информация за алгоритъма, по който се случва класирането. Проучването Graduate Survey е по образец на Modern Management Consulting, Великобритания, и включва точкова система, съставена обобщено от броя изброявания, като „желан работодател“, на „върха на ума“, както и от споделеното мнение за над 50 характеристики на работодателите. 

„Важно е да отбележим, че проучването се организира, за да събере ценна информация и обратна връзка, която се използва от компаниите, за да разберат как са приемани на пазара на труда от студентите. Най-често попълващите нямат директен опит в компанията, но на практика са целевата аудитория желани служители от фирмите. Студентите имат достатъчно допирни точки, благодарение на които са създали конкретен имидж за работодателя. Какви са причините един работодател да бъде предпочетен? И кои са предимствата на работодателите един пред друг? Това са само част от въпросите, на които отговаря проучването вече 7-ма поредна година“, пояснява Георги Георгиев от ToTheTop, организатор на проучването за България. 

Статистически модел защитава достоверността на данните в проучването Graduate Survey. При официално записани студенти в степен бакалавър, професионален бакалавър и магистър за 20221/2022 г. от 220 439, по данни на НСИ,  нивото на увереност на проучването е 99%, а статистическата грешка - под 3%. Алфата на Кронбах (или надеждност на вътрешната съгласуваност) е равна на 0,906 при минимална граница за научна квалификация от α = 0,7. 

От над 50 характеристики, канали за комуникация и други събрани данни от ToTheTop споделят и няколко от общите между всички над 140 класирани компании: 

1.     Имат силен и известен бранд

2.     Имат добра репутация сред клиентите си

3.     Имат добри служители

4.     Предлагат професионално обучение и възможности за развитие

5.     Вярвам, че имам възможност за развитие там

Проучването Graduate Survey се провежда ежегодно от ToTheTop Agency с медийното партньорство на Investor.bg. Проучването е независимо, по международен лиценз на Modern ManagementConsulting, и цели да скъси дистанцията между работодатели и студенти, предоставяйки разширена индивидуална информация за имиджа на всяка компания, събрала достатъчен брой анкетирани за попадане в статистически представителна извадка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
тая платена класация по колко пъти в годината ще я публикувате? част от фирмите в топ 10 са с изключително токсична среда за работа и като цяло не препоръчвам да се работи там..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още