IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При кого е петролът?

Близо 20% от доказаните петролни залежи са в Саудитска Арабия, в САЩ са едва под 2% от петрола по света

10:42 | 01.03.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
При кого е петролът?

Резките движения в цената на петрола могат да имат значително въздействие върху икономиката в глобален мащаб. В същото време, макар котировките да са далеч от постигнатите през 2008 година рекорди, се очаква страните, които имат най-голям износ на суровината, да бъдат облагодетелствани от случващото се на международния пазар.

Повечето от доказаните петролни залежи се намират в Близкия Изток, Мексиканския залив и още няколко други локации по света. Единици пък са държавите, които са облагодетелствани с големи залежи и капацитет за извличане на суровината, пише CNBC.

По оценки от 2010 година американското правителство изчислява, че доказаните петролни залежи по света са в размер на 1,35 трлн. барела. Към тях спадат само онези петролни залежи, които на този етап позволяват експлоатация и добив на петрол.

Данните показват, че близо една пета от петролните залежи са разположени в Саудитска Арабия. Страната е и сред най-големите износители на петрол за САЩ, където пък са под 2% от залежите на света. Сред най-големите износители за американския пазар е и Нигерия, което обяснява високата зависимост на цената на черното злато от честите атентати в света.

Вижте как е разпределен петролът по света

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
dessoboy
преди 13 години
До авторът на статията: Защо данните за Норвегия не са поместени в класацията? Срещал съм я в други източници като 7-ми по-големина износител в света и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Петър_Йовев
преди 13 години
Пак не разбирам, защо статията е в такъв формат, сякаш аудиторията са студенти по литература.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
Относно петрола и при кого е той, всички сте въведени в заблуждение:Петролът е при мен. Докато всички се караха, аз /лично! / изгопах с една лъжица /ух, да е жива и здрава на бати!/ канали от моето мазе до терминалите (де що имаше) и съм прекарал едни жички, едни копчета, та, сега, само да натисна това-онова, и, тутакси, ще се заформят нови ценови /или продуктови/ вълни - горкият Чавес, бедният крал Фахд, завалията Кадафи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
BenAli
преди 13 години
Факт е, че по делтата на Нигер е "тъмна Индия". Много от "терористичните акциите" са манипулирани от търговските интереси и това не е тайна за никой, който се интересува по-задълбочено от темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
kircone
преди 13 години
влез в която и да е информационна платформа - примерно на bloomberg, при спокойни пазари (не както е сега с Либия и тн.). в Нигерия редовно гърмят тръби на петролопроводи и това моментално се посочва като фактор за поскъпване на петрола - чисто спекулативно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
"което обяснява високата зависимост на цената на черното злато от честите атентати в света"...е това е истинското обяснение на покачванета на цената на петрола. Няма картели, няма многонационални фирмени интереси...нищо такова! Просто гръмнали няколко маймуни бомба и ОП! петрола скача! Невероятни изводи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още