IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново САЩ ще трябва да поемат излишъците на останалия свят

Макар и задлъжняла Америка би могла да продължи да трупа дефицити, подкрепяйки нов цикъл на глобален растеж, смята анализаторът на Deutsche Bank Санджеев Санял

14:30 | 24.11.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отново САЩ ще трябва да поемат излишъците на останалия свят

В днешни дни всяка държава иска да има излишък по текущата си сметка, пише за сайта project-syndicate.org глобалният стратег на Deutsche Bank Санджеев Санял. Китай отдавна постига големи излищъци. Еврозоната сега пък има още по-големи, като продължава устойчивият германски излишък. Много държави – от Сингапур до Русия – също отчитат големи излищъци по текущите си сметки.

Междувременно, външният дефицит на Америка, който в продължение на десетилетия подпомагаше излишъците другаде, сега е по-малък, отколкото бе през 2008 г., като според много икономисти той не трябва да се връща на предишните си нива, което бумът в производството на шистов газ така или иначе няма да позволи. Финансовите пазари показаха също, че способността на други държави с дефицити, като Бразилия и Индия, да поемат капиталовите потоци достига своя предел. След като светът е затворена система, това поражда въпроса: Кои ще бъдат държавите с дефицити?

Традиционните икономисти вярват, че глобалната икономика трябва да функционира като балансиран механизъм, в който външните излишъци и дефицити се изглаждат с течение на времето. Периодите на световна икономическа експанзия обаче фактически винаги са били характеризирани от дисбаланси.

Една част от света изпитва големи дефицити за продължителен период от време, създавайки търсене, докато друга има излишъци, финансирайки дефицитите на другите държави. Това е било вярно за търговията между Римската империя и Индия през I и II в., както и в периода на европейските открития през XVI в. Това важеше и за Бретън-Уудската система, при която САЩ отчитаха необходимите излишъци.

Естествено, небалансираните системи водят до изкривявания. Римляните е трябвало да девалвират своите монети заради постоянната загуба на злато към Индия. Испанската империя наводнява света със сребърни монети, докато плаща за множеството си войни. Системата Бретън-Уудс I се срива през 1971 г., когато фиксираният курс на долара към златото става незащитим, а пък Бретън-Уудс II престава да съществува през 2008 г. заради неправилното разпределение на капитала. Всичко това обаче не е попречило на небалансираните системи да просъществуват продължително.

Единственият значителен период на балансиран икономически растеж е бил в началото на XIX в. Британската Източноиндийска компания съзнателно е наложила тристранно споразумение, чрез което Великобритания продава промишлени стоки на Индия, за да купи опиум, който впоследствие продава на Китай, за да може да финансира покупката на чай и други продукти. С други думи, балансираният глобален икономически растеж е изисквал война, колонизация и трафик на наркотици в големи размери.

Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
AVANTY
преди 10 години
Така е пич....всеки знае....но не всеки го може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
да, простичко казват кога е балансиран икономическия растеж - когато контрагента е с изути *** /за НЕГОВА сметка/! Сега се балансира ЧРЕЗ закона /другари/ ... само дето местната подсистема /другариТЕ/ хабер си няма какво я чака преди да направят един Рязък завой камиона с маймуните - ще хфърчат центробежно от каросерията :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Ей тУва генаилно умозаключение направо изтрепа рибата: "...С други думи, балансираният глобален икономически растеж е изисквал война, колонизация и трафик на наркотици в големи размери."----Егаси и "икономиката" и цивилизацията ако е опряла до "война, колонизация и трафик на наркотици в големи размери" за да оцелее и порасне :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Планова икономика ще има така или иначе, само дето няма да задоволява нуждите на всички (както беше по наще географски ширини едно време;)) ... ще има и свободни пазарни отношения (някой да не земе да овеси нос случайно): ще се планира, колко да потребяват хамериканците, а останалия свят, на конкурентен принцип, ще има възможност да се бори за високата чест, кой да задоволява потреблението им ;)) ... едно мога да ви кажа пичове: Да здравствует наука, да здравствует прогресс и мудрая политика ЦК КПСАЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
щото ги угояват /за сметка на останалите/, за да ги ползват срещу останалите! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
deant
преди 10 години
хах е що не ние? то да потребява всеки може баси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още