IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на испанския БВП се забави през второто тримесечие

Растежът е с минималните 0,2% на месечна и 0,7% на годишна база, като с основен принос в него е износът

15:42 | 26.08.11 г.
Ръстът на испанския БВП се забави през второто тримесечие

Икономическият растеж на Испания се забави през второто тримесечие до 0,2% на тримесечна база и до 0,7% на годишна база, след като четвъртата по големина икономика в еврозоната понесе ефектите от понижения ръст на износа и срива във вътрешното търсене, а икономисти предупреждават, че лошите времена тепърва предстоят, съобщи MarketWatch, като се позова на данни на испанския статистически институт.

От ведомството обаче коригираха нагоре данните за ръста на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие с 0,1 процентни пункта до 0,4% на тримесечна и 0,9% на годишна база.

Данните за второто тримесечие съвпадат с предварителните, публикувани от статистическия институт по-рано през този месец, и показват, че икономическият растеж на Испания трябва да се ускори отново през втората половина на годината, за да достигне целта на правителството от 1,3% за 2011 г.

Икономисти от частния сектор очакват да се случи по-скоро обратното. Тулия Буко от Unicredit заяви, че свиването на вътрешното търсене вероятно ще се задълбочи през втората половина на годината. „Последното затягане на финансовите условия неизбежно ще натежи върху отношението на инвеститорите, докато финансовата строгост ще продължи да хвърля тежка сянка върху икономическата активност“, се посочва в нейна бележка до клиентите на банката.

Забавянето на икономическия растеж в еврозоната и САЩ напоследък помрачава перспективите пред боледуващата испанска икономика, която в момента зависи главно от силата на износа.

Средният ръст в еврозоната през второто тримесечие е бил 1,7% на годишна база в сравнение с 2,5% през първото тримесечие.

Общият износ в Испания се е свил през второто тримесечие за пръв път през последните 2 години.

Износът на стоки и услуги е намалял с 1,9% на тримесечна база в сравнение с ръст от 5,8% през първото тримесечие.

Нетният износ остава с най-голям принос за икономическия растеж и прибавя 2,6% към БВП на годишна база, но това е главно заради спада във вноса на стоки и услуги, който през второто тримесечие е намалял с 4%.

Междувременно вътрешното търсене остава слабо и на годишна база се е понижило с 1,9%, след като разходите на правителството и домакинствата бележат спад.

Разходите за строителство продължават да намаляват вследствие на краха след жилищния бум, който бе основна движеща сила за икономиката на страната през последното десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още