IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Испания се споразумяха за таван на бюджетния дефицит от 2020 г.

Предвижда се бюджетният дефицит да не надхвърля 0,4% от БВП на страната, а изискването ще бъде включено в испанската Конституция

11:10 | 26.08.11 г.
<p>
	Хосе Луис Родригес Сапатеро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хосе Луис Родригес Сапатеро. Снимка: Ройтерс

Управляващата Испанска социалистическа работническа партия се споразумя с основната опозиционна Народна партия за законодателно установен максимум на бюджетния дефицит от 0,4% от брутния вътрешен продукт на страната след 2020 г., съобщи Ройтерс.

Предложението за промяна в Конституцията на страната, предвиждаща подобен таван, бе направено от премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро във вторник на извънредно заседание на долната камара на испанския парламент, която тогава одобри последните мерки за намаляване на бюджетния дефицит.

Според Сапатеро подобна промяна в Конституцията ще помогне да се укрепи доверието на инвеститорите в стабилността на испанската икономика в дългосрочна и средносрочна перспектива.

Испанското правителство се опитва да предпази четвъртата по големина икономика в еврозоната от дълговата криза, която вече обхвана Португалия, Ирландия и Гърция.

Страната трябва да намали бюджетния си дефицит до 4,8% от БВП през тази година, да увеличи износа и да се пребори с нарастващата безработица.

На 16 август канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози предложиха до лятото на 2012 г. държавите от еврозоната да включат в законодателството си изискване за максимално ниво на бюджетен дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още